• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Serbijas un Melnkalnes vēstnieka atvadu vizītēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lauku attīstības stratēģiskajām nostādnēm 2007.-2013.gadam

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Serbijas un Melnkalnes vēstnieka atvadu vizītēm

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien, 5.jūlijā, Rīgas pilī tikās ar Serbijas un Melnkalnes vēstnieku Latvijā Dejanu Vasiljeviču), lai atvadītos no vēstnieka viņa mandāta beigās. Valsts prezidente atzīmēja, ka vēstnieka mandāts bijis laikā, kad gan Latvijā, gan Serbijā un Melnkalnē bija aktīvs pārejas posms. Vēstnieks šo laika posmu abu valstu vēsturē novērtēja kā nozīmīgu tuvināšanos starp abām valstīm politiskā līmenī un kā interesantu un vērtīgu, jo bija iespējams vērot Latvijas sekmju stāstu – iestāju Eiropas Savienībā un NATO. Prezidente atzina, ka Eiropas Savienība šobrīd piedzīvo grūtus laikus, tomēr Latvija ir iestājusies un piedalās lēmumu pieņemšanas procesā.
Šobrīd sagatavošanas procesā ir vairāki starpvalstu līgumi, tajā skaitā par abpusēju investīciju aizsardzību, sadarbību kultūrā, transporta nozarē un tirdzniecībā, kā arī notiek sarunas par vīzu režīma atvieglošanu starp Serbiju un Melnkalni un Eiropas Savienības valstīm, tajā skaitā Latviju.
Vēstnieks informēja prezidenti, ka valsts ekonomika attīstās lēnām, ar grūtībām, tomēr rādītāji uzlabojas, kaut arī reģionā vēl ir nozīmīgas neatrisinātas problēmas. Vēstnieks cer uz abpusējām uzņēmēju delegāciju apmaiņām, kas būtu nozīmīgs solis ekonomisko attiecību paplašināšanā. D.Vasiljevičs atzina, ka nozīmīgas investīcijas Serbijā un Melnkalnē ieplūst no Ziemeļeiropas valstīm un ASV un interese pieaug.
Vēstnieks apliecināja prezidentei, ka Serbija un Melnkalne panākusi visu politisko spēku vienprātību par valsts virzību uz ES. Viņš ļoti atzinīgi novērtēja iespēju pārņemt Latvijas pieredzi.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedres

Otrdien, 5.jūlijā, Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece tikās ar Serbijas un Melnkalnes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Dejanu Vasiljeviču, kurš bija ieradies atvadu vizītē.
Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas un Serbijas un Melnkalnes divpusējo attiecību attīstība vēstnieka darbības laikā, kas bijis nozīmīgs ar Latvijas kļūšanu par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti.
Saeimas priekšsēdētājas biedre V.Muižniece un vēstnieks D.Vasiljevičs bija vienisprātis, ka divpusējā sadarbība starp abām valstīm ir attīstījusies veiksmīgi, bijušas vairākas augstu amatpersonu tikšanās, nostiprinājušies parlamentārie kontakti, kā arī tiek plānota ārlietu ministra Arta Pabrika vizīte Serbijā un Melnkalnē šā gada rudenī. Pēdējo vizīšu laikā viens no būtiskākajiem diskusiju jautājumiem ir bijis Latvijas eirointegrācijas pieredzes nodošana Serbijai un Melnkalnei. Vēstnieks uzsvēra, ka viens no viņa valsts galvenajiem stratēģiskajiem mērķiem ir turpināt integrācijas procesus ES. Oktobrī notiks sarunas par Stabilitātes un asociācijas līguma noslēgšanu, tāpēc Latvijas atbalsts ir ļoti svarīgs.
Runājot par līdzdalību ES kaimiņu politikas īstenošanā, Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka Latvija ir gatava savu uzkrāto pirmsiestāšanās pieredzi ES nodot pārējām valstīm. Kā piemēru veiksmīgai valstu sadarbībai V.Muižniece minēja Gruzijas parlamentāriešu stažēšanos Saeimā un plānoto Ukrainas stažieru ierašanos. Viņa arī apliecināja, ka Latvija ir gatava nodot savu pieredzi un atbalstīt Serbiju un Melnkalni tās ceļā uz integrāciju ES. 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!