• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sešu ķīmisko vielu aizliegšanu bērnu rotaļlietu ražošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sešu ķīmisko vielu aizliegšanu bērnu rotaļlietu ražošanā

Procedūra: koplēmums, otrais lasījums

Debates: 2005.gada 4.jūlijā

Balsojums: 2005.gada 5.jūlijā

Otrdien, 5.jūlijā, Eiropas Parlaments ar 487 balsīm par, 9 pret un 10 atturoties, nobalsoja par likumprojektu, kas bērniem domātu preču ražošanā aizliedz izmantot sešu veidu ftalātus – ķīmiskas vielas, ko izmanto, lai mīkstās jeb polivinila hlorīda (PVC) rotaļlietas padarītu plastiskākas. Kopš 1999.gada saskaņā ar ES tiesību aktiem seši kaitīgie ftalāti bija aizliegti uz laiku. Tagad aizliegums ir galīgs.

Zinātniski pētījumi liecina, ka daži no 40 izmantotajiem ftalātiem ir kancerogēni, mutagēni un ar toksisku ietekmi uz reproduktīvo sistēmu. Bērnam rotaļlietu liekot mutē, šīs vielas var nonākt viņa organismā.

Parlamentam un Padomei (dalībvalstīm) jau pirms balsojuma izdevās vienoties par kompromisa tekstu, un tas ļāva direktīvu pieņemt otrajā lasījumā. Turpmāk trīs ftalātus – DEHP, DBP un BBP (atšifrējums tālāk tekstā) nedrīkstēs izmantot, ja to koncentrācija rotaļlietās vai bērnu aprūpei paredzētās preces plastiskajā daļā (PVC) pārsniegs 0,1%. Līdz 1999.gadam bērnu preču sastāvā nereti bija līdz pat 30% ftalātu. Pārējie trīs ftalāti – DINP, DIDP un DNOP – ir aizliegti bērnu precēs, «kuras bērns var ielikt mutē, kaut arī tās nav paredzētas šim nolūkam».

Līdz šim aizliegums attiecās uz precēm, kas domātas bērniem, kuri ir jaunāki par trim gadiem. Tagad tas attieksies uz visām bērnu precēm neatkarīgi no vecuma grupas.

Aizliedzamie ftalāti: DEHP (dietilheksilftalāts), DBP (dibutilftalāts), BBP (benzilbutilftalāts), DINP (diizonilftalāts), DIDP (diizodecilftalāts), DNOP (dinoktilftalāts).

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!