• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arī Latvijai jāpalīdz nabadzīgajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2005., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsēdināt no auto noziedznieku

Vēl šajā numurā

08.07.2005., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arī Latvijai jāpalīdz nabadzīgajiem

Trešdien, runājot preses konferencē, kas norisinājās pirms G-8 sammita atklāšanas Skotijā, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu apsolīja ik gadu piešķirt vienu miljardu eiru palīdzībai pasaules nabadzīgo valstu tirdzniecības spēju uzlabošanai, ziņo EK. Lielā astoņnieka sanāksmē, kurā viens no galvenajiem tematiem ir nabadzības samazināšana pasaulē, īpaši Āfrikā, Ž.M.Barrozu piedalās kā “devītais cilvēks pie astoņu līderu galda”.

Eiropas Savienība (ES) jau ir lielākā palīdzības sniedzēja pasaulē, nodrošinot 55 procentus no visas palīdzības nabadzīgajām valstīm. ES ir arī lielākais un atvērtākais tirgus, kurā attīstības valstis var ienākt ar saviem ražojumiem. “Eiropa nabadzīgajām valstīm sniedz no tarifiem un kvotām brīvu pieeju savam tirgum,” informēja Ž.M.Barrozu, uzsvērdams, ka tas tomēr nav pietiekami un mums būtu jādara vairāk. Viņš norādīja, ka Āfrikas daļa globālajā tirdzniecībā pastāvīgi samazinās – 1980.gadā tā bija seši procenti, bet 2002.gadā – tikai divi procenti no kopējā tirdzniecības apjoma.
Lai nodrošinātu efektīvāku un lielāku palīdzību nabadzīgajām valstīm, šā gada janvārī tika uzsākta kampaņa “Vispasaules aicinājums cīņai pret nabadzību”. Šīs kampaņas trīs galvenie mērķi ir palīdzības kvalitātes un apjoma palielināšana, parādu dzēšana un uz taisnīgiem noteikumiem balstītas tirdzniecības veicināšana, informē Eiropas Parlaments.
Paužot atbalstu šai kampaņai, Eiropas Parlamenta deputāti parakstījušies un Baltās lentes, kas simbolizē kampaņu “Padarīt nabadzību par vēsturi”. Uz Baltās lentes parakstījušies arī Latviju pārstāvošie Eiropas Parlamenta deputāti, uzsverot, ka jānodrošina, lai šī kampaņa nepaliktu tikai skaļa līdzjūtības demonstrācija, informē Eiropas Parlamenta Eiropas Nāciju politiskās grupas preses sekretāre Iveta Bojāre.
“Ir jādomā par jauniem efektīvākiem veidiem, kā novērst dramatiski bezcerīgo situāciju ļoti lielā pasaules daļā. Jādomā, kā līdzvērtīgāk sadalīt ieguvumus, lai nabadzīgās valstis tām sniegtās palīdzības rezultātā varētu ne tikai neciest badu, bet nodrošināt elementāro medicīnisko palīdzību saviem cilvēkiem, attīstīt ekonomiku, izglītību, vides sakārtošanu. Latvija nav bagāta valsts, taču arī mums savu iespēju robežās šajā palīdzībā ir jāpiedalās,” pēc parakstīšanās uz Baltās lentes teica Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.
Lielbritānijas ārlietu sekretārs Džeks Strovs Balto lenti nogādājis uz G-8 sanāksmi, lai ar to demonstrētu Eiropas Parlamenta deputātu atbalstu cīņai pret nabadzību. G-8 līderi spriedīs par parādu dzēšanu nabadzīgajām valstīm un lems, vai sekot Lielbritānijas piemēram. Šī valsts jau ir pieņēmusi lēmumu norakstīt nabadzīgo valstu parādus 55 miljonu dolāru vērtībā. Savukārt Eiropas Padome jau ir pieņēmusi lēmumu līdz 2015.gadam palielināt palīdzības apjomu līdz 0,7 procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!