• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārtikas krājumi "nebaltai dienai" Latvijai var maksāt dārgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2005., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 8.jūlijā

Vēl šajā numurā

08.07.2005., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārtikas krājumi “nebaltai dienai” Latvijai var maksāt dārgi

Savu nostāju attiecībā uz Latvijā uzkrātajām vairāk nekā 10 000 tonnām virsnormas cukura Eiropas Komisija (EK) jau paudusi. Nesen saņemts EK ziņojums, kurā apkopota informācija par citu pārtikas produktu krājumiem jaunajās dalībvalstīs.

GALA.PNG (145632 bytes)
Foto: Aigars Jansosns, A.F.I.

Dokumentā ietvertie aprēķini liecina, ka Latvijā ir 19 dažādu produktu krājumi. Visapjomīgākās ir cūkgaļas, mājputnu gaļas un liellopu gaļas rezerves, bet uzkrāts arī krietns siera, sviesta, ķiploku, rīsu, sviesta eļlas, vājpiena pulvera, vīnogu sulas, konservētu sēņu, apelsīnu sulas, apiņu un apiņu rogu, pilnpiena pulvera, konservētu mandarīnu, kukurūzas sēklu un vīna daudzums. Jāsaka gan, ka Slovēnijai, Maltai, Kiprai un Latvijai konstatētie pārtikas krājumi ir vismazākie jauno ES dalībvalstu vidū. Visvairāk virsnormas pārtikas iegūlis Polijas, Čehijas un Ungārijas noliktavu plauktos. EK pārstāvji uzskata, ka krājumi izveidoti spekulatīvos nolūkos, proti, lai pēc valsts pievienošanās ES tos varētu tirgot par augstāku cenu.
Aprēķini liecina, ka par cukura un citu pārtikas produktu krājumu uzglabāšanu Latvijai varētu tikt piemērots naudas sods 10–20 miljonu eiru. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze gan norāda, ka par konkrētiem produktu virsnormas krājumu apjomiem un sankcijām vēl pāragri runāt. Ministrs uzskata, ka EK aprēķinos nav ņemti vērā vairāki būtiski aspekti, tāpēc tie neatspoguļo patieso situāciju.
Lai izvairītos no soda naudas, liekie cukura krājumi jālikvidē līdz šā gada beigām, bet attiecībā uz pārējiem pārtikas produktiem šāds risinājums nebūs iespējams. Oficiālu dokumentu attiecībā uz virsnormas krājumu apjomu un soda sankcijām EK pieņems līdz gada beigām, un tikmēr norisināsies konsultācijas un dalībvalstu argumentācijas uzklausīšana. Latvijas un EK divpusējās sarunas un konsultācijas varētu sākties septembrī. M.Roze norāda – ja netiks ņemti vērā Latvijas argumenti, mūsu valsts varētu vērsties Eiropas tiesā.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!