• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2006.gadu kā Eiropas strādnieku mobilitātes gadu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2005., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112168

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunajām Kopienas stratēģiskajām pamatnostādnēm kohēzijai, izaugsmei un darbavietām

Vēl šajā numurā

08.07.2005., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2006.gadu kā Eiropas strādnieku mobilitātes gadu

Eiropas Komisija 2006.gadu ir nodēvējusi par Eiropas strādnieku mobilitātes gadu. Šā gada mērķis ir radīt un uzlabot izpratni par to, kā izmantot priekšrocības, strādājot ārvalstīs vai jaunā darbavietā. Šis ir pirmais Eiropas gads, kas apvieno mobilitātes un strādnieku jautājumus.
Darbs citā valstī un/vai nozarē strādniekiem sniedz jaunas prasmes un pieredzi, tādējādi radot priekšrocības gan strādniekiem, gan darba devējiem. Globalizētā un pārstrukturētā ekonomikas vidē liela nozīme ir arī kvalifikācijas uzlabošanai. Tomēr aktuālie dati liecina, ka ārvalstīs strādā ļoti maz eiropiešu. To eiropiešu procents, kuri dzīvo Eiropas Savienības (ES) valstī, kas nav viņu izcelsmes valsts, pēdējos 30 gadus saglabājies ap 1,5 %. Un deviņās ES valstīs 40 % strādnieku pēdējos desmit gados ir palikuši vienā un tajā pašā darbavietā.
Vladimirs Špidla, nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu tiesību komisārs, norādīja uz dažiem ES darbinieku zemas mobilitātes cēloņiem. “Strādnieku mobilitātei joprojām traucē tiesiski, administratīvi un valodas šķēršļi, kas saistīti ar nepietiekamām zināšanām par pieejamo informāciju un palīdzību, un daudzi strādnieki nav pārliecināmi par priekšrocībām, kas saistītas ar darbu citā valstī un/vai citā nozarē. Šis jautājums mums ir jārisina,” viņš sacīja.
Aptuveni 4,3 miljoni eiru no 6 miljonu eiru gada budžeta tiks atvēlēti izpratnes veicināšanas projektiem par mobilitāti, kas septembrī jāiesniedz uzaicinājumā iesniegt priekšlikumus. Atlikušo daļu atvēlēs lieliem notikumiem, piemēram, nākamā gada jūnija Vīnes mobilitātes konferencei vai septembra “Eiropas darba biržai” ar 100 darba biržām dažādās Eiropas pilsētās. Tiek plānoti arī vairāki pētījumi par mobilitātes ietekmi, kā arī centieni uzlabot statistiku par šādu ietekmi. Piešķirs Eiropas apbalvojumu organizācijai, kura sniegusi vislielāko ieguldījumu strādnieku mobilitātē.
Turklāt 2006.gadā 12 ES dalībvalstīm, kuras piemērojušas darba mobilitātes pārejas pasākumus pēc iepriekšējās paplašināšanās, būs pirmā iespēja apsvērt šo pasākumu turpināšanu. Šo pagaidu jauno dalībvalstu strādnieku pārvietošanās ierobežojumu atcelšana vai atvieglošana ievērojami palīdzētu uzlabot darbaspēka mobilitāti. Minētā gada oficiālajā atklāšanā 2006.gada februārī piedalīsies Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barozu un citi komisāri.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!