• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju informēšanu par vienoto valūtu eiru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2005., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112217

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno finanšu instrumentu pārrobežu sadarbībai

Vēl šajā numurā

09.07.2005., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iedzīvotāju informēšanu par vienoto valūtu eiru

Procedūra: iniciatīva
Debates: 2005.gada 4.jūlijā
Balsojums: 2007.gada 5.jūlijā

Eiropas Parlaments 5.jūlijā ar 493 balsīm par, 117 pret un 14 atturoties pieņēma Žila Mātena (Nīderlande) iniciatīvas ziņojumu, izsakot viedokli par to, kā sabiedrība būtu jāinformē par eiru.
Eiropas Parlaments uzskata, ka «eira, ir, iespējams, visveiksmīgākais jebkad sāktais Eiropas projekts», tomēr, neraugoties uz eiras priekšrocībām, vienotās valūtas popularitāte eiras zonā ir zema un arī jauno dalībvalstu iedzīvotāji ir norūpējušies par cenu kāpumu, ko viņi sagaida pēc eiras ieviešanas.
EP uzsver tādas eiras priekšrocības kā cenu stabilitāte, samazinātas darījumu izmaksas, lielāka cenu pārredzamība eiras zonā, vēsturiski zemas procentu likmes. Tomēr iedzīvotāju vidū eira nav populāra: tieši pirms eiras ieviešanas to atbalstīja 68%, tieši pēc ieviešanas —75% un 2004.gada pirmajā pusē – 66% eiras zonas iedzīvotāju. Tāpēc informēšanai par vienoto valūtu jākļūst par ES komunikācijas stratēģijas prioritāti. Jo īpaši jāizskaidro starpība starp ikgadējo inflāciju un cenu pieaugumu, ko izraisa eiras ieviešana.
Jaunās dalībvalstis pievienosies eiras valūtai, līdzko būs izpildījušas ieviešanas kritērijus. Šīm valstīm sabiedrības informēšanai jāveltī īpašas pūles: deputāti iesaka uzrādīt cenas divās valūtās vismaz trīs mēnešus pirms eiras ieviešanas un līdz vienam gadam pēc tam. Pirmkārt, tas iedzīvotājiem ļaus salīdzināt cenas un, otrkārt, izdarīs spiedienu uz tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem neizmantot eiru kā ieganstu cenu paaugstināšanai.
Pašreizējā eiras zonas dalībvalstu pieļauto nelikumību pieredze un pārmērīgas cenu noapaļošanas gadījumi ir jāizmanto nākamajām eiras zonas dalībvalstīm, lai novērstu līdzīgu izturēšanos, uzskata komiteja.
EP iesaka Eiropas Komisijai izvērtēt 500 eiru banknošu daudzumu apritē: pirmkārt, augstas vērtības banknotes palielina naudas atmazgāšanas risku, otrkārt, jāapsver banknošu lietderība, ņemot vērā to, ka apjomīgākos naudas pārvedumus arvien vairāk veic elektroniski.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!