• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par direktīvas datorizpildāmu izgudrojumu patentēšanai noraidīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2005., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem 2007.-2013.gadam

Vēl šajā numurā

09.07.2005., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par direktīvas datorizpildāmu izgudrojumu patentēšanai noraidīšanu

Procedūra: koplēmums, otrais lasījums
Debates: 2005.gada 5.jūlijā
Balsojums: 2005.gada 6.jūlijā

Trešdien, 6.jūlijā, Eiropas Parlaments (EP) ar 648 balsīm noraidīja projektu direktīvai par datorizpildāmu izgudrojumu patentspēju, pret noraidīšanu balsoja 14 deputāti, 18 atturējās.
Par Parlamenta ziņojumu atbildīgais deputāts Mišels Rokārs aicināja direktīvas tekstu noraidīt kopumā. Pirms balsojuma viņš paskaidroja, ka visas EP politiskās grupas aicinājumu atbalsta, lai arī dažādu apsvērumu dēļ. Par direktīvas saturu asamblejas domas dalās, vienādam deputātu skaitam ieņemot diametrāli pretēju nostāju, tāpēc skaidru nostāju pieņemt ir ļoti grūti. Parlamenta vispārējā neapmierinātība ir saistīta arī ar Padomes un Komisijas attieksmi likumdošanas procesā: Padome pilnībā noraidīja Parlamenta pirmajā lasījumā pieņemtos grozījumus. Deputāts uzsvēra, ka šīs direktīvas pieņemšana ir mācība, kas sasaucas ar vispārējo ES krīzi un demokrātiskā dialoga trūkumu.
Jau 5.jūlija debatēs izskanēja viedoklis – vērtējot, ka likumprojekta tekstā ir pārāk daudz juridisku neskaidrību, racionālāk ir direktīvu nepieņemt vispār. Debašu laikā EK komisārs Hoakins Almunija uzsvēra, ka gadījumā, ja EP likumprojektu noraidīs, Komisija neizstrādās jaunu tekstu. Iespējams, risinājums jāmeklē direktīvā par Eiropas patentu – par to pašlaik diskutē Padome.
Noraidītā likumprojekta mērķis bija noteikt vienotus kritērijus patentu piešķiršanai uz datortehnoloģijām balstītiem izgudrojumiem – pašlaik dalībvalstu patentu biroji ievēro atšķirīgus principus.
Direktīvas projekts jau trīs gadus izraisīja asas informācijas tehnoloģiju nozares pārstāvju debates, pretstatot mazos un vidējos uzņēmumus un lielās kompānijas.
Mazie un vidējie uzņēmumi un “open source” sistēmas aizstāvji vēlējās, lai būtu ierobežota patentu izsniegšana uz pašiem izgudrojumiem – tas atstātu programmatūras pieejamas citiem lietotājiem. Lielās informācijas tehnoloģiju kompānijas atbalsta tādus patentu izsniegšanas kritērijus, kas aizsargātu ne vien pašus izgudrojumus, bet arī programmatūras, uz kuru pamata tie darbojas, jo tas veicinās pētniecību ES un aizsargās Eiropas izgudrojumus. Padomes kopējā nostāja lielā mērā apmierināja lielo uzņēmumu prasības.
Eiropas Parlaments likumprojektu koplēmuma otrajā lasījumā noraida pirmo reizi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!