• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Augu veselība prasmīgās rokās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2005., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112347

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceļiem būs saudzības režīms

Vēl šajā numurā

12.07.2005., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Augu veselība prasmīgās rokās

8.jūlijā Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Nacionālajai fitosanitārajai laboratorijai tika svinīgi pasniegta Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja (LATAK) piešķirtā akreditācijas apliecība.

ROZE.PNG (115362 bytes)
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsvēra komandas darba nozīmi laboratorijas attīstībā un pilnveidē
Foto: Juris Bārtulis, “LV”

Nacionālā fitosanitārā laboratorija veic augu diagnostiku, nosakot kaitīgu organismu klātbūtni, kā arī analizē ar šiem organismiem saistītos riskus. Kaitīgie organismi – kaitēkļi, nematodes, sēnes, baktērijas, vīrusi, viroīdi, fitoplazmas un parazītiskie augi – Latvijas augu valstī visbiežāk ieceļo no ārvalstīm tirdzniecības kontaktu ceļā. Tāpēc tagad, pēc Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES), diagnostikas un analīzes darba kvalitāte ieguvusi īpašu nozīmi. Nule piešķirtais dokuments apliecina, ka laboratorijas darbs atbilst standarta LVS EN ISO/ IEC 17025 prasībām augu, to produktu un augsnes kaitīgo organismu entomoloģiskajai un kartupeļu bakterioloģiskajai testēšanai.
LATAK direktors Edmunds Beļskis norādīja, ka akreditācija laboratorijas klientiem apliecinās laboratorijas darbinieku augsto kompetences līmeni. Savukārt VAAD direktors Ringolds Arnītis uzsvēra – apliecība iegūta ilgstoša darba rezultātā. Lai nodrošinātu laboratorijas atbilstību nopietnajām standarta prasībām, tās darba pilnveidošanā ieguldīti arī ES līdzekļi. R.Arnītis atzina, ka globālās sasilšanas negatīvās sekas ir arī ievērojams augu kaitēkļu skaita pieaugums. Tāpēc jo būtiskāk, ka Nacionālā fitosanitārā laboratorija ir bruņota ne vien ar augstu kvalifikāciju un atbilstošu aprīkojumu, bet arī dokumentu, kas tai ļauj droši konkurēt starptautiskā līmenī. Laboratorijas vadītāja Irēna Lielmane vērsa uzmanību uz ievērības cienīgo faktu, ka ES un pasaulē ir tikai dažas akreditētas fitosanitārās un augu aizsardzības laboratorijas.
Arī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pauda gandarījumu par VAAD veikumu un īpaši uzsvēra komandas darba nozīmi laboratorijas attīstībā un pilnveidē. Akreditācija uzskatāma par pozitīvu starptautiski atzīstamu novērtējumu ne vien laboratorijai, bet Latvijai kopumā, sacīja ministrs.
Ik gadus laboratorijā atbilstoši ES un visā pasaulē atzītām metodēm tiek analizēti vairāk nekā 10 000 augu paraugu.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!