• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Modernizēta tautasdziesma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2005., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112358

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 13.07.2005.

Laidiena Nr. 109, OP 2005/109

Vēl šajā numurā

12.07.2005., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Modernizēta tautasdziesma

1937.gada rudenī skolotāja Marija Fjodoroviča mani kopā ar citiem pirmās klases bērniem nosēdināja klavieru priekšā un iemācīja dažas tautasdziesmas. Starp tām bija arī “Nu ardievu, Vidzemīte!”. Pieci pantiņi, kas no pirmās dziedāšanas stundas iekapsulējušies atmiņā. Šī dziesmiņa man bijusi līdzās gan vidusskolā, gan maršējot Novgorodas pulka skolas radistu rotā, kur gandrīz visi bijām latvieši, gan studentu saiešanās, gan vēlāk, līgojot Sēlijas pusē.
Rakstu šīs tautasdziesmas otrā pantiņa dēļ, kas sākas: “Lai aug pūri, lai aug mieži, kur gāj’ cauri drasēdams...” Tagad mūsdienu paaudzei svešāks liekas “pūru” vārds. Man ne, jo 30.gados mūsu pusē veci ļaudis tā sauca kviešus. Kā latviskas cilmes vārds tas atzīmēts Mīlenbaha–Endzelīna vārdnīcas 3.sējuma 449.lappusē ar piemēru “saimniekam izauga raženi pūri”. Pat 1987.gadā izdotajā “Latviešu literārās valodas vārdnīcas” 6.2 sējumā šis vārds atzīts. Tādēļ biju ļoti pārsteigts, šā gada Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta programmā izlasot:

“Lai aug purvi, lai aug meži.
Kur gāj’ cauri drasēdams...”

Jā, tāda ir realitāte, ka Latvijā gandrīz miljons hektāru, kur kādreiz auga pūri un mieži, pārpurvojas un aizaug ar krūmiem, radot knišļu un kūlas ugunsgrēku briesmas. Bet vai tādēļ jāmodernizē sena tautasdziesma?

Jānis Britāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!