• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Karstums draud ar meža ugunsgrēkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2005., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112437

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atpūšoties mācās palīdzēt

Vēl šajā numurā

13.07.2005., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Karstums draud ar meža ugunsgrēkiem

Sausajam un karstajam laikam pieturoties vēl nedēļu un ilgāk, mežos krasi palielināsies ugunsbīstamība. Meteorologi līdz 30 grādu svelmi sola līdz pat šīs nedēļas nogalei.

Jūlijā Latvijā tradicionāli sākas lielo meža ugunsgrēku periods, atzīst Valsts meža dienesta (VMD) Meža ugunsapsardzības daļas priekšnieks Arnis Gertners. Tas saistīts ar karsta un sausa laika iestāšanos, kā arī ar ogotāju aktivitātēm.
“Situācija pagaidām ir samērā laba – notiek ap 10 meža ugunsgrēku dienā, taču tie ir nelieli un nepārsniedz 0,25 hektāru platību,” informē A.Gertners. Galvenokārt, kā tas bijis arī citus gadus, aizdegšanās gadījumi konstatēti galvenokārt lielo pilsētu – Rīgas, Daugavpils, Liepājas – apkārtnes mežos, kurus apmeklē samērā liels skaits cilvēku. Kopumā šogad reģistrēts 260 meža ugunsgrēku, kas arī neesot pārāk daudz, ja ņem vērā, ka gadā vidēji izceļas ap 760 meža degšanu, lielākoties aprīlī un maijā saistībā ar kūlas dedzināšanu, kā arī jūlijā un augustā no sēņotāju un ogotāju nevērīgas apiešanās ar uguni.
Tiesa, pašlaik purvos un mežos vēl turas mitruma rezerves, taču zemes virskārta jau izžūst, atzīst VMD pārstāvis. Un, ja vēl nedēļu pieturēsies karsts un sauss laks, situācija var kļūt bīstama, jo meža ugunsgrēki kļūs lielāki un grūtāk dzēšami. Zināmas cerības uz ugunsgrēku skaita krasu nepalielināšanos Arnis Gertners saista ar faktu, ka pašlaik valdošais karstums, kas dienā sasniedz ap 30 grādu, parasti attur cilvēkus doties mežā. Viņš arī norāda: “Ja būs nepieciešamība, esam gatavi dzēst. Degviela šogad vēl nav daudz tērēta, tehnika mežos nav lauzta.”
Kā jau “Latvijas Vēstnesis” informējis, arī pavasarī, kūlas dedzināšanas periodā, šogad meža ugunsgrēku skaits un apjoms salīdzinājumā bijis neliels, galvenokārt nemīlīgo laika apstākļu dēļ, kas atturēja cilvēkus no došanās pie dabas krūts. Pērn reģistrēti 629 meža degšanas gadījumi 443 hektāru kopplatībā.

Materiālus sagatavojis
Guntars Laganovskis, “LV”
guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!