• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saposīs savu tīru Gauju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2005., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

13.07.2005., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saposīs savu tīru Gauju

Matrači, riepas, tīkli, noslīcināti suņi un kaķi, lāpstas, segas – atkritumu klāsts, ko akcijā “Par tīru Gauju!” savāc tās dalībnieki, ir daudzveidīgs, lai gan, kā liecina iepriekšējo trīs gadu pieredze, pārsvarā tās ir “dabas mīļotāju” pamestās pudeles.

GAUJA.PNG (127242 bytes)
Gleznaino upi no drazām atbrīvot iecerēts līdz augusta beigām
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Akcija kļuvusi par tradīciju, ko iedibinājusi Gaujas nacionālā parka (GNP) administrācija ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Vakar, 12.jūlijā, Gaujas kopēji devās ceļā. Pie Valmieras apvedceļa Gaujas tilta viņi uzklausīja pēdējos darba drošības un organizēšanas norādījumus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Valmieras brigādes komandiera vietnieks Jānis Skrastiņš aicināja palīdzēt meklēt februārī nogalināto un Gaujā noslīcināto pusaudzi. Viņš norādīja, kādām vietām un pazīmēm jāpievērš pastiprināta uzmanība.
Iecerēts, ka Gaujas tīrītāji no piegružojuma atbrīvos 93,5 kilometru upes posmu visā GNP teritorijā. Kā skaidro GNP administrācijas projektu vadītāja Kristīne Melece, darbu veiks septiņi algoti strādnieki, kuri strādās divās grupās.
Viena grupa divās laivās virzīsies gar abiem Gaujas krastiem un savāks atkritumus no ūdens, kritušo un gāzto koku sanesumiem, saliņām un sērēm. Viņu uzdevums būs savākt arī drazas ārpus apmetņu teritorijām.
Otras grupas darbalauks ir 19 ūdenstūristu apmetnes un trīs izkāpšanas vietas. Šiem trīs akcijas dalībniekiem apmetnes būs jāatbrīvo no krūmiem, lai tās neaizaugtu un labāk būtu saskatāmas informatīvās norādes. Būs jādara gals arī latvāņu audzēm. Iecerēts, ka stāvākos krastos ierīkos kāpnes. Akcijā ūdenstūristu apmetnes tiks sakoptas pirmo reizi.
Kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, gleznainā upe piedrazota ar dažādiem atkritumiem, tomēr dominē pudeles. Gaujas kopēji pērn secinājuši, ka lielākais piesārņojums no sadzīves atkritumiem koncentrējas lejpus apdzīvotām vietām. Viņi aplēsuši, ka aptuveni 60 procenti atkritumu ir plastmasas pudeles, 30 procenti – stikla pudeles, 10 procenti – citas drazas. Kā “LV” jau rakstīja, pavisam aizvadītajā gadā savākts vairāk nekā pusotra simta lielo atkritumu maisu (200 litru tilpuma) ar dažādām drazām.
Pudeļu kalni pārsvarā ir uz atpūtnieku sirdsapziņas. Iepriekšējo gadu pieredze arī liecina, ka sakoptās vietas tādas ilgi nepaliek.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!