• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11257

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Lietuvas robežlīguma izskatīšanu

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanas kārtību

1994. gada 14. decembrī tika parakstīta "Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas pagaidu vienošanās par vienkāršotu kārtību, kādā pierobežas teritoriju iedzīvotāji šķērso Latvijas un Krievijas robežlīniju", saskaņā ar kuru abu valstu pierobežu teritoriju iedzīvotāji var šķērsot robežu ar caurlaidēm, kas tiek izsniegtas bez ielūguma un bez maksas. Caurlaides tiek izdotas, lai iedzīvotāji tiktos ar radiniekiem un tuviniekiem, varētu apmeklēt apbedījumu vietas, veikt reliģiskus rituālus un citos gadījumos.

Viena no Latvijas integrācijas Eiropas Savienībā sastāvdaļām ir ES noteikumu ieviešana. Tā kā pastāvošā pierobežas teritoriju iedzīvotāju robežas šķērsošanas kārtība neatbilda ES acquis communautaire , Latvijas valdība pieņēma lēmumu minēto vienošanos denonsēt .

Latvijas Ārlietu ministrija šā gada 10. aprīlī iesniedza Krievijas Federācijas vēstniecībai Rīgā notu par iepriekš minētās pagaidu vienošanās denonsēšanu un Protokola projektu pie Latvijas un Krievijas Līguma par pilsoņu savstarpējiem braucieniem, aicinot vienoties par jaunu atvieglotu robežas šķērsošanas kārtību, aizstājot caurlaides ar vīzām. Jaunajā kārtībā paredzēts izsniegt daudzkārtējas bezmaksas vīzas, bez ielūguma, formalitātes kārtojot ar pierobežas teritoriju institūciju (pašvaldību) starpniecību. Pagaidu vienošanās zaudē spēku šā gada 10. oktobrī.

Kaut arī Krievijas puse kopumā ir piekritusi Latvijas izstrādātajai kārtībai, atbilde uz piedāvājumu tika sniegta tikai šā gada 25. augustā. Krievijas Federācijas notā tika izteikti vairāki papildinājumi un labojumi jaunajā atvieglotajā kārtībā, kas nozīmē, ka vēl ir jāturpina formāls saskaņošanas process.

Latvija ir gatava parakstīt protokolus par jauno kārtību vistuvākajā laikā. Ja līdz šā gada 10. oktobrim, kad spēku zaudēs iepriekšējā caurlaižu kārtība, Latvija un Krievija nevienosies par jaunu robežas šķērsošanas kārtību, pierobežas teritoriju iedzīvotājiem robeža būs jāšķērso vispārējā kārtībā.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!