• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisko mēbeļu un interjera izstādi Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11259

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisko mēbeļu un interjera izstādi Rīgā

Šonedēļ, no 28. septembra līdz 1. oktobrim, izstāžu centrā "Ķīpsala" notiek 5. starptautiskā mēbeļu un interjera izstāde — gadatirgus "Mēbeles 2000". Izstādes rīkotājsabiedrība "BT 1" piedāvā Baltijā plašāko (turpat pusotra tūkstoša kvadrātmetru platībā) unikālu amatnieku darbu, ekskluzīvu dizaineru un kvalitatīvu rūpniecisko ražotāju izstrādājumus.

Atklājot izstādi, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Lilija Stelpe informēja, ka mēbeļu ražotāju no visiem kokapstrādātājiem valstī ir 30 procentu. Pērn visvairāk mēbeļu — 18 miljonu ASV dolāru vērtībā — eksportēts uz Dāniju, 8 miljonu ASV dolāru vērtībā — uz Vāciju un 5 miljonu ASV dolāru vērtībā — uz Franciju. Un tas ir vislabākais apliecinājums, ka mūsu mēbeļnieki spēj atrast savu tirgus nišu. Par to liecina arī spēja izgatavot mēbeles no vienkāršām līdz ekskluzīvām, kas piemērotas dažādiem sociālajiem slāņiem. L.Stelpe īpaši uzsvēra, ka valdība izstrādā vidējiem un maziem uzņēmējiem labvēlīgu nodokļu sistēmu, kas sekmētu uzņēmējdarbības attīstību valstī un piesaistītu investorus. Izstādes ir labs mārketinga pasākums, kas stimulē ražotājus meklēt jauno. L.Stelpe vēlēja visiem mēbeļu ražotājiem radošus sasniegumus.

Mēbeļu izstādes vienmēr saistījušas apmeklētājus. Piemēram, pērn Ķīpsalas izstāde ievērojami pārspēja kaimiņu valstīs rīkotās ekspozīcijas, un to apmeklēja vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku. Kā izstādes atklāšanā atzīmēja rīkotājsabiedrības "BT 1" direktors Viesturs Tīle, šā gada izstāde pārspēj iepriekšējos gados notikušās, jo šoruden kopējā ekspozīcijas laukuma platība palielinājusies gandrīz pusotru reizi.

Par to liecina arī lielais dalībnieku skaits — 110 eksponenti, kas savos stendos piedāvā tiešām interesantas mēbeles un amatniecības izstrādājumus. Gadatirgū piedalās lielākie mēbeļu nami, saloni, kā arī Latvijas mēbeļu ražošanas uzņēmumi no Rīgas, Jelgavas, Kuldīgas, Limbažiem, Ērgļiem un citām pilsētām. Latvijas amatniekus pārstāv vairāk nekā 30 galdnieku — Amatniecības kameras goda meistaru un meistaru darinātās koka un klūdziņu mēbeles, restaurētās stila mēbeles, interjera priekšmeti. Mūsu mentalitātei vistuvākās ir Eiropas valstīs darinātās mēbeles. Tās piegādā mēbeļu ražotāji no Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Itālijas, Polijas, Somijas, Spānijas, Čehijas, Vācijas, Zviedrijas un, protams, tuvējie kaimiņi — Lietuvas un Igaunijas dizaineri.

Ikviens izstādes apmeklētājs var atrast ko sev tīkamu. Piemēram, ievērojams ir biroja mēbeļu klāsts — dažādu toņu un izmēru rakstāmgaldus, grāmatu plauktus un sekcijas piedāvā 30 izstādes dalībnieki. Šķiet, jau sen no modes izgājušas melnās un to vietā dominē dažādu toņu gaišās mēbeles. Par to var pārliecināties, arī aplūkojot akciju sabiedrības "Latvijas finieris" stendu, kurā ir gan bērnu galdiņi un skolas soli, koka rotaļlietas, gan skaisti rakstāmgaldi un viesistabas galdi. Uzņēmuma mēbeļu daļas vadītājs Juris Šķēls pastāstīja, ka mēbeles no saplākšņa tiek izgatavotas SIA "Troja", kas specializējusies bērnu rotaļļietu un mēbeļu ražošanā, kā arī rūpnīcās "Hapaks" un "Latvijas bērzs". Parasti mēbeļu ražošanai tiek izmantots piecus līdz divdesmit milimetrus biezs saplāksnis, kuru attiecīgi krāso. Pasūtītājiem tiek piedāvāti vismaz 20 toņi, iespējams izvēlēties arī visekskluzīvākos apdares materiālus, kas tiek iepirkti Zviedrijā. Uzņēmums pirmo reizi mūsu apmeklētājiem demonstrē Vācijā ražotu mēbeļu furnitūru — pārvietojamus atvilktņu blokus, ko iespējams pārveidot par trīsstūra veida galdu. Akciju sabiedrības "Latvijas finiera" mēbeles tiek eksportētas uz Amerikas Savienotajām Valstīm, Vāciju, Somiju un Lielbritāniju. Netrūkst arī pašmāju pasūtītāju — skolas un bērnudārzi. Jaunajā veikalā Gaigalas ielā 41 iespējams iegādāties visu veidu plākšņu materiālus un, kas noteikti interesēs jaunos amatniekus, arī dažādus atgriezumus.

Interesants ir dizaina centra "Coppa" izgatavotais transformējamais galds, ko ar motoriņu var regulēt dažādā augstumā un slīpumā. Savukārt "Kates" stendā uzstādītas pārvietojamas starpsienas birojiem, kā arī jaunās mēbeļu sērijas "Forma", "Ludviks" un "Modus". Savukārt SIA "Ambergs" piedāvā Vācijas firmas "Hulsta" mēbeles, bet firma "Daiļrade Koks" — no dižskabārža un Kanādas ķirša darinātās modernās mēbeles.

Dabiskā koka materiāli ir ekoloģiski tīri, un tāpēc pieprasījums pēc tiem arvien palielinās. Var jau jūsmot par salona "Kamīndizains" piedāvātajām franču firmas "Duvivier" mīkstajām stila mēbelēm, viesistabu iekārtām. Bet tikpat labi meklēt ko oriģinālu. Tādi ir A.Jasevičauska uzņēmuma "Baldai" no Kauņas izgatavotie elegantie un tajā pašā laikā formas ziņā vienkāršie galdi un krēsli.

Īpaši jāatzīmē SIA "Baldze" meistaru veikums — guļamistabas iekārta no melnalkšņa, kurā ietilpst gulta, skapis ar slīpēto spoguli, naktsskapītis, žurnālgaldiņš un banketes. Kā pastāstīja uzņēmuma direktors Māris Baltanovs, šīs masīvā koka mēbeles pasūta ne tikai individuāli, bet arī tādi ekskluzīvi restorāni kā "Dikenss", "Amsterdama", "Orients" u.c. Uzņēmums Latvijas tirgū darbojas jau sesto gadu. "Baldze" izveidojusies uz 17. arodskolas bāzes, un tajā nodarbināti 28 strādājošie. Izejmateriāli tiek iepirkti tepat Latvijā. Valsts pasūtījumi veido nelielu daļu. Savulaik izgatavotas biroja mēbeles Saeimas Juridiskajai komisijai, kā arī Iekšlietu ministrijai. Tomēr, kā atzina M.Baltanovs, tas vairāk bijis prestiža jautājums, jo, lai vinnētu konkursā, pieteiktai cenai jābūt ārkārtīgi zemai, kas tik tikko sedz visus izdevumus. Jauns darbības virziens "Baldzei" ir logu un durvju izgatavošana, pēc kurām liels pieprasījums ir Dānijā, Krievijā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Patlaban tiekot gatavoti logi rindu mājām Zolitūdē, ko būvē SIA "Kalnozols Celtnieks".

Latvijas amatnieku veikums uzteicams arī šajā izstādē. SIA "Laikmeta stils" vadītājs Uģis Baļļa un meistars Raimonds Lasmanis iepazīstina ar savu darbu — restaurētajām mēbelēm. Stila krēsli un kumode, galdiņš — tie visi ieguvuši jaunu veidolu. Parasti jau izstādēs cilvēki spējot novērtēt meistaru darbu. Veclaicīgu mēbeļu atjaunošana prasa rūpīgu iedziļināšanos dažādos stilos un laikmetos. Lai piemeklētu mēbeļdrānu rokoko stila krēsliem, ir ko noskraidīties pa veikaliem. Tomēr uzņēmuma sešiem restauratoriem, Amatniecības kameras biedriem, darba netrūkst. Patlaban arvien lielāku vērību cilvēki velta savas dzimtas īpašumam, tajā skaitā mēbelēm. Un prieks par atjaunoto mēbeli ir abpusējs.

Salīdzinot ar citiem gadiem, ievērojami vairāk ir bērniem domāto mēbeļu. Šeit ir pat viens neliels namiņš ar sarkanu jumtu, kas saista mazos apmeklētājus. Rūķīšu mājiņa izgatavota uzņēmumā "Sindeks Limits". Pāris kvadrātmetru lielajā mājiņā ir mazi lodziņi un durvis, savs pagalmiņš un mazmazītiņi krēsliņi. Tas izgatavots no ekoloģiski tīriem materiāliem — saplākšņa un spundēta koka. Mājas jaunie saimnieki parasti vēloties to iekārtot pilnībā ar galdu un citām mēbelēm. Kā apgalvo uzņēmuma tehniskais direktors Uldis Sīlis, tas viss ir iespējams. Tāpat kā novērošanas kameras uzstādīšana, lai vecāki būtu lietas kursā, ko bērni savā vaļā dara. Pusgada laikā, kopš uzņēmums pievērsies šai darbības jomai, izgatavotas četras mājiņas, un tagad top 1000 kvadrātmetru liels rotaļlaukums. Pēc U.Sīļa projekta tapis arī rotaļlaukums Mežaparkā, ko atzinīgi novērtējusi profesionālā "Latvijas kokapstrādes uzņēmēju un eksportētāju asociācija". Protams, bērnu rotaļlaukumu aprīkošana un mājiņu izgatavošana ir "Sindeks Limited" palīgnozare. Tās galvenā darbības sfēra ir stikla starpsienu izgatavošana birojiem.

Ar Rūķīšu māju sasaucas arī amatnieku izgatavotas rotaļlaukumu mēbeles — šūpoles, trepītes u.c. Savdabīgi sevi pieteic dizainera Viļņa Kazāka darbnīca, kurā viens no rotaļlaukumu elementiem ir izgatavotās kāpnes žirafes sānā. Šo projektu realizējuši jaunie meistari Kārlis Kazāks un Gints Bīmanis. Šis darbs tapis pēc Maskavas iedzīvotāja pasūtījuma. Kā atzīst Amatniecības kameras prezidents Vilnis Kazāks, šajā izstādē pārāk maz nacionālo elementu.

Pie amatniekiem sevi pieskaita arī akmeņkalis Ivars Feldbergs, kas aicina piesēst uz akmens sola un pie slīpētā akmens galda. Meistars veido dažādus dārza interjera elementus — sākot ar apgaismes ķermeņiem un beidzot ar celiņiem, kāpnēm un dārza skulptūrām. Vismazākie ir akmenī iekaltie gaismeklīši, kuri lieliski papildinās ikvienu interjeru. Kā lielāko šā gada projektu I.Feldbergs min 2000 kvadrātmetru lielu japāņu dārza veidošanu kādā savrupmājā Jūrmalā. Tā projektu izstrādājusi ainavu arhitekte Daiga Bula. Patlaban tas ir vienīgais šāda veida dārzs Latvijā un saista arī ārvalstu speciālistu uzmanību.

Jāpiebilst, ka šajā izstādē interjera elementu nebija nemaz tik daudz. Ja neskaita keramikas darbnīcas "Rebeka" veikumu un Amatniecības kameras pinēju darinājumus.

"Labi sēžam!" — tāda ir šā gada izstādes "Mēbeles 2000" devīze. Cerams, ka arī jūs, apmeklējot izstādi, dosit savu novērtējumu interesantākajiem krēsliem, taburetēm, sofām, zviļņiem un citām ērtākām, stilīgākām un tehnoloģiskākām sēdmēbelēm.

Ingrīda Rumbēna, "LV" nozares redaktore

Foto: Vilnis Klintsons

ME6.JPG (69455 BYTES)
SIA "Sindeks Limits" tehniskais direktors Uldis Sīlis pie sava Rūķīšu namiņa

ME1.JPG (35158 BYTES)
Mēbeļu restauratori Uģis Baļļa un Raimonds Lasmanis

ME5.JPG (39712 BYTES)
SIA "Baldze" ražotā guļamistabas iekārta

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!