• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgu rotās jaunas velosipēdu novietnes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2005., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzinība labākajiem pārtikas ražotājiem

Vēl šajā numurā

15.07.2005., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgu rotās jaunas velosipēdu novietnes

Latvijā ik gadu tiek ievesti aptuveni 45 000 jaunu velosipēdu, un cilvēki vairāk izvēlas ielu riteņus, nevis kalnu velosipēdus, kas liecina par iedzīvotāju vēlēšanos šo transporta līdzekli izmantot ikdienā. Pārvietošanās ar velosipēdu ir ieguvums gan braucēju veselībai, gan apkārtējai videi.
Rīgas ielās riteņbraucēju ir daudz, taču to varētu būt vēl vairāk, ja vien velosipēdistiem būtu drošas novietnes saviem braucamrīkiem un veloceliņi. Lai šo jautājumu risinātu, Rīgas dome, Latvijas Arhitektu savienība un a/s “Rietumu banka” parakstījuši nodomu protokolu par sadarbību, lai izveidotu drošas, funkcionālas un pilsētvidi bagātinošas velosipēdu novietnes Rīgā.
Šā jautājuma pamatīgākā izskatīšanā kopā tika aicināti dažādi speciālisti, kas pārstāvēja Rīgas domi (RD), Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Ceļu satiksmes drošības direkciju, RD Satiksmes departamentu, velosipēdu tirgotājus, kā arī riteņbraukšanas entuziastus un velokurjerus.

BRAUC.PNG (108474 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Drošības nolūkā

Iecerēts, ka riteņbraukšanas atbalstītājiem būs pieejamas divu veidu novietnes – statņi un slēgtās. Pagaidām slēgtās stāvvietas paredzētas apļa, pusapļa vai kādā citā formā, kur iekšpusē atrodas velosipēdi, un no virspuses tās tiek pārklātas. Statņiem būs jāatbilst trim pamatprasībām – jābūt interesantiem, jāiekļaujas pilsētas vidē, jābūt pietiekami funkcionāliem, lai varētu pieslēgt ne tikai velosipēda riteni, bet arī rāmi. Novietnēm vajadzētu efektīvāk pasargāt transporta līdzekļus no garnadžu uzbrukumiem, jo šā pusgada laikā Valsts policijā saņemti 249 iesniegumi par velosipēdu zādzībām Rīgā.

Pieejamas jau šovasar

Raimonds Ločmelis, sabiedrisko attiecību aģentūras “FKG tēli&reitingi” sabiedrisko attiecību konsultants, zināja teikt, ka velonovietnes Rīgā būs atšķirīgas no citām pilsētām.
Iecerēts, ka pirmās trīs velosipēdu novietnes pilsētniekiem būs pieejamas jau augustā. Tās varētu atrasties Līvu laukumā pie Norvēģijas vēstniecības, pie Pēterbaznīcas un skvērā pie Latvijas Bankas (pie nobrauktuves no Vanšu tilta).
Plānots, ka vēlāk gan iedzīvotāji, gan tūristi, kuri pārvietojas ar velosipēdu, savus transporta līdzekļus varēs novietot arī pie Bastejkalna, Doma laukumā, pie Autoostas, pie Dzelzceļa stacijas un citās stratēģiski izdevīgās vietās.

Studenti piedāvā idejas

9. un 10.jūlijā Siguldā tika rīkots plenērs, lai apzinātu idejas velosipēdu novietņu dizainam. Plenēra dalībnieku vidū bija studenti, no kuriem tika izraudzīti četri labākie.
Raimonds Ločmelis minēja, ka studenti bijuši sevišķi atsaucīgi, lai arī pašlaik ir vasaras brīvlaiks. Plenēra dalībnieki esot iesnieguši katrs pat vairākas skices un piedāvājuši daudz interesantu ideju.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!