• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Čigāni beidzot paceļ balsi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11275

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Desmit gadu pēc aukstā kara beigām"

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Čigāni beidzot paceļ balsi"

"Megapolis–Ekspress"

— 2000.09.14.

Trīspadsmit miljonu čigānu 250 pārstāvju, kas bija pulcējušies savā 5. vispasaules kongresā Prāgā, ierosinājuši, lai ANO atzītu viņus par "nāciju bez teritorijas".

Kongresā tika ievēlēts klejotājtautas prezidents un visas pasaules čigānu pārstāvju parlaments, kas pēc kārtas sanāks dažādu valstu galvaspilsētās. Deputāti apsprieda pat iespēju izveidot starptautisko čigānu tiesu, kas izskatītu lietas par pretčigānu akcijām, kādas vēl līdz pat šim laikam notiek dažādās valstīs.

Visasākās debates kongresā izraisījās par prasību, lai Vācija izmaksātu naudas subsīdijas to čigānu radiniekiem, kuri cietuši klejotājtautas genocīda laikā, ko hitlerieši piekopa visās Eiropas zemēs. Ir zināmi gadījumi, kad vācu tanki ar kāpurķēdēm sašķaidījuši veselus taborus, kas tiem bija patrāpījušies "pa kājām" Ungārijas, Polijas, Krievijas ceļos. Pašlaik čigāni vāc naudu Osvencimā nomocītajam 21 tūkstotim tautasbrāļu.

Kongresa delegāti pieņēma palīdzības programmu čigānu tautai, ko varētu realizēt Eiropas valstis, kā arī vienojās, kas darāms, lai čigānu starptautiskās organizācijas iegūtu noteiktāku statusu. Pirmoreiz ievēlētais čigānu parlaments atradīsies Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā. Turpat paredzēts arī atvērt pirmo čigānu universitāti.

Viktors Mironovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!