• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mērķtiecīgas attīstības politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2005., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par absolventiem bezdarbniekiem

Vēl šajā numurā

19.07.2005., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mērķtiecīgas attīstības politiku

13.jūlijā Eiropas Komisija pieņēma priekšlikumu, ar kuru definē jauno Eiropas Savienības (ES) attīstības politiku. Politikas mērķis ir samazināt nabadzību atbilstoši tūkstošgades attīstības mērķiem. Tas ir priekšlikums kopīgam Padomes, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas paziņojumam. Šāda Eiropas līmeņa vienprātība pirmo reizi 50 gadu laikā, kopš notiek sadarbība attīstības jomā, nodrošinātu vienotu pamatu mērķiem, vērtībām un principiem, kurus visas 25 ES dalībvalstis un Eiropas Komisija kā darītāji un sadarbības partneri pasaules līmenī atbalsta un veicina. Pasaulē 55% atbalsta attīstībai ir no ES, kas šajā ziņā ir vislielākais donors, un 20% šī atbalsta pārvalda Eiropas Komisija.
ES attīstības politika attieksies uz visām jaunattīstības valstīm un pirmo reizi 50 gadu laikā tas notiks, pamatojoties uz 25 dalībvalstīm un Eiropas Komisijai vienotiem pamatprincipiem.
Luī Mišels, Attīstības un humānās palīdzības komisārs, teica: “Pagājušajā mēnesī Eiropadome panāca svarīgu vienošanos par Eiropas Komisijas priekšlikumiem palielināt atbalstu attīstībai. Protams, ir svarīgi, lai mēs darītu vairāk, bet mums arī jādara labāk. Tā kā attīstība ir tā joma, kur ES un visām tās 25 dalībvalstīm ir dalīta kompetence, nepieciešama stratēģija, kas balstīta uz koordināciju un harmonizāciju. Ja mēs patiesi vēlamies nabadzību padarīt par vēstures faktu, mums jārīkojas kopā.”
Ārējo attiecību un Eiropas kaimiņattiecību politikas komisāre Benita Ferēro-Valdnere teica: “Attīstība vēl vairāk nekā jelkad agrāk paliek starp ES darba kārtības svarīgākajiem jautājumiem. ES attīstības politika ir stratēģija objektīvai globalizācijai. Pievēršoties saiknei starp attīstību un drošību, attīstību un migrāciju, attīstību un tirdzniecību, attīstību un vidi, Eiropas Komisija meklē vislabāko iespēju reaģēt uz daudzveidīgajām situācijām un vajadzībām mūsu sadarbības valstīs.”
Jaunā stratēģija atspoguļo arī apstākļu izmaiņas, kas radušās laikā pēc iepriekšējās stratēģijas publicēšanas 2000.gada novembrī, lielāku vienprātību par tūkstošgades attīstības mērķiem, pēc jaunās drošības situācijas 11.septembra teroristu uzbrukuma un pieaugošās globalizācijas kontekstā.
Eiropas Komisija ierosina jaunu attīstības sadarbības koncepciju, kur galvenais balsts ir labāka koordinācija un kopīgi mērķi.
Eiropas Komisijas priekšlikums jaunajā ES attīstības politikā galveno uzmanību pievērš nabadzības izskaušanai. Tā izceļ partnerattiecību nozīmību ar jaunattīstības valstīm un izceļ labas pārvaldības, cilvēktiesību un demokrātijas nozīmību. Tā uzsver arī pilsoniskās sabiedrības lomu un pievēršas jautājumiem par konfliktsituācijām un valstīm, kas nespēj pastāvēt. Politikā attīstība pozicionēta kā svarīgākais ES ārējās rīcības elements līdztekus kopējai ārējai un drošības politikai un tirdzniecības politikai, tajā uzmanība vērsta uz minēto politiku saikni ar citām saistītām politikas jomām, piemēram, migrācijas lietām, ekoloģiju un nodarbinātību.
Atzīts, ka ES attiecības ar ikvienu ārējo partneri ir vienreizīgas un prasa individuālu pieeju dažādās politikās, piemēram, palīdzība, tirdzniecība u.c., kas izriet no konkrēto partnerattiecību vajadzībām. Paziņojumā apkopotas arī svarīgākās ievirzes Eiropas Komisijas jaunās attīstības politikas ieviešanas darbā.
Priekšlikumu apspriedīs Padomē un Eiropas Parlamentā, lai līdz gada beigām izdotu kopīgu paziņojumu.

Kaspars Kreics, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!