• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas uzņēmējus interesē vīns un zivis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2005., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Okupētas valsts izpārdošana PSRS gaumē

Vēl šajā numurā

19.07.2005., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas uzņēmējus interesē vīns un zivis

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Eiropas Komisija Latvijas uzņēmējiem visvairāk tarifu kvotu piešķīrusi pārtikas produktu un vīnu ievešanai no tā dēvētajām trešajām valstīm

Kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) uzņēmēji var importēt noteiktas preces no trešajām valstīm ar samazinātu vai nulles muitas tarifa likmi, izmantojot ES tarifu kvotas.
Šogad uzņēmējiem ir pieejamas vairāk nekā 800 tarifu kvotas, ko piešķir Eiropas Komisija uz muitas deklarāciju pamata, ievērojot hronoloģisko secību, kādā iesniegti pieteikumi, atgādina Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Salmiņa.
Vairums kvotu paredzētas tikai noteiktas izcelsmes precēm (preferenciālās kvotas). Tās domātas noteikto preču importam no valstīm, ar kurām ES ir noslēgusi līgumus par muitas atvieglojumiem. Tomēr ES ir noteikusi arī daudz nepreferenciālās kvotas, kas paredzētas noteikto preču importam no jebkuras valsts.
Pirmajā pusgadā no uzņēmējiem saņemti un EK nosūtīti kopumā 507 pieteikumi. Visvairāk kvotu piešķirts pārtikas produktu importam – Bulgārijas un Rumānijas izcelsmes vīniem, Norvēģijas, Taizemes, Krievijas un Islandes izcelsmes zivju produktiem (siļķēm, t.sk., saldētai siļķu filejai, lašiem, varavīksnes forelēm, sarkanasariem, mencām, jūras zivīm, konservētām zivīm, surimi, zivju eļļai), Indijas, ASV un Brazīlijas izcelsmes šķīstošai kafijai, ASV izcelsmes mandelēm. Tās piešķirtas arī augļiem un dārzeņiem – Ēģiptes un Marokas apelsīniem, Marokas klementīniem, Bulgārijas ķiršiem, kā arī Krievijas, Ukrainas un Bulgārijas gurķiem. Tarifu kvotas piešķirtas Norvēģijas izcelsmes margarīnam, Meksikas izcelsmes apelsīnu sulai, Čīles izcelsmes cukura konditorejas izstrādājumiem u.c. Uzņēmēji pieprasījuši kvotas arī vairākiem Ukrainas un Ķīnas izcelsmes ķīmiskajiem produktiem, kā arī Brazīlijas izcelsmes saplākšņiem no skuju kokiem. Pieprasītās tarifu kvotas 100% apmērā piešķirtas 503 gadījumos, bet atteikums saņemts trijos gadījumos. Atbilde uz vienu pieprasījumu vēl nav saņemta no Eiropas Komisijas.
Savukārt pērn no 1.maija līdz 31.decembrim tika saņemti un EK nosūtīti 540 tarifu kvotu pieteikumi. Pagājušajā gadā uzņēmēji visbiežāk tās pieprasīja zivīm, vīniem, kafijai, aitu gaļai un apelsīnu sulas koncentrātam. Pieprasītās tarifu kvotas 100% apmērā tika piešķirtas 533 gadījumos, bet atteiktas – 7 gadījumos, kad pieprasīta tarifu kvota tunzivs konserviem, bet tā vairs nav bijusi pieejama, jo noteiktais kvotas apjoms ticis piešķirts uzņēmējiem, kuri pieprasījumu iesnieguši agrāk.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!