• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visiem Eiropas Parlamenta deputātiem būs vienādas algas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2005., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemnieki un traktori Briseles ielās

Vēl šajā numurā

20.07.2005., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visiem Eiropas Parlamenta deputātiem būs vienādas algas

Pēc vairāku gadu ilgām diskusijām beidzot panākta vienošanās, ka visiem Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem būs vienāds atalgojums.

EP_PLENARSEDE2.JPG (20407 bytes)
No 2009.gada būs lielāka skaidrība par Eiropas Parlamenta deputātu algām un piemaksām
Foto: Eiropas Parlaments

Vienāds atalgojums

Pagaidām vēl EP deputātu algas katrā valstī ir atšķirīgas. Piemēram, Itālijas Eiropas parlamentārieši saņem 11 tūkstošus eiru, bet Latvijas deputāti tikai aptuveni tūkstoš eiru mēnesī. Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri apstiprinājuši, ka, sākot ar 2009.gadu, visiem EP deputātiem būs vienāda alga – septiņi tūkstoši eiru.
EP deputātu algu atšķirības īpaši jūtamas šajā parlamenta sasaukumā, kad ievēlēti tautas kalpi arī no jaunajām valstīm. Tā kā jaunās ES valstis ir nabadzīgākas, tajās strādājošajiem deputātiem un līdz ar to arī Eiropas parlamentāriešiem algas ir daudz zemākas par kolēģiem no vecajām dalībvalstīm.

Izdevumu atmaksa

Papildus izmaiņām algā tiks grozīta arī ceļojumu izmaksu kompensēšanas kārtība. Līdz šim deputātiem par lidmašīnas biļeti maksāja noteiktu summu, neņemot vērā tās patieso cenu.
Arī no Rīgas līdz Strasbūrai (Francija) iespējams nokļūt izmantojot gan dārgās aviokompānijas “Lufthansa”, gan krietni lētākās – “Ryanair” pakalpojumus. Pašlaik ceļojumu kompensācijā tiek maksāta pietiekami liela summa, lai lidotu ar “Lufthansa”, bet daži Latvijas deputāti regulāri lido ar lēto “Ryanair”, tādējādi nodrošinot sev papildienākumus. Tā kā nekādi ceļojuma dokumenti nav jāuzrāda, esošo kārtību pat nevar uzskatīt par krāpšanos.
Sākot ar 2009.gadu, summu aprēķinās nevis atkarībā no ceļojuma galamērķa, bet gan ņemot vērā reālās ceļojuma izmaksas.

Pensijas un pabalsti

Paredzēts, ka, sākot ar 2009.gadu, EP deputāti pelnītā atpūtā varēs doties no 63 gadu vecuma. Līdz šim pensionēšanās vecums deputātiem bija atkarīgs no konkrētajā valstī spēkā esošajiem noteikumiem. Paredzēts, ka EP veiks arī iemaksas deputātu pensiju fondā.
Tāpat ir noteikti vienoti principi pabalstiem, ko maksā deputāta apgādībā esošajiem ģimenes locekļiem.

Jaunā kārtība no 2009.gada

Šī reforma, ko EP akceptēja pagājušajā mēnesī, nosaka visiem deputātiem kopēju algu, un līdz ar to beidzas 20 gadus ilgie nesekmīgie reformu mēģinājumi un var tikt nomierināts eiroskeptiķu sašutums par Briseles varas iestāžu nelietderīgo naudas izšķērdēšanu. Tomēr jaunā kārtība vēl neattieksies uz šī parlamentārā sasaukuma deputātiem.
Patlaban deviņi Latvijas EP deputāti saņem Saeimas deputātu algu – ap 700 latu mēnesī, kas tiek maksāta no Saeimas budžeta. EP izmaksā deputātiem pastāvīgās piemaksas, kas, cita starpā, paredzētas ceļošanas izdevumu un veselības apdrošināšanas izdevumu segšanai, kā arī palīgu algošanai. EP deputāti pret parakstu parlamenta sekretariātā par ierašanos vēl saņem 268 eiru dienas naudu pārtikas un apmešanās izdevumu segšanai.
Nākotnē algu eiroparlamentāriešiem maksās no ES budžeta, un tajā ieskaitīs arī peļņas nodokli. Pamatalgā nav iekļautas EP iemaksas pensiju fondā. 7000 eiru summā nav ietvertas ceļojumu piemaksas, izdevumi par palīgu un sekretariāta pakalpojumiem, ko aprēķinās, balstoties uz reālajiem izdevumiem.
Valstis, kas to vēlas, attiecībā uz algām un pensijām varēs ieviest pārejas periodu līdz 2019.gadam. Lēnākā pārejā varētu būt ieinteresētas tās valstis, kurās deputātu algas ir ievērojami augstākas par 7000 eirām – lai novērstu pēkšņu un krasu kontrastu starp EP un attiecīgās dalībvalsts parlamenta deputātu algām.

Lappusi sagatavojusi
Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!