• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas mākslinieki sola pārsteigt frančus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2005., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112912

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas sargam un simbolam jāatdod veselība

Vēl šajā numurā

20.07.2005., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas mākslinieki sola pārsteigt frančus

Izstāžu sabiedrības “Latexpo” meitasuzņēmums: “Baltic Fashion Week” Rīgas domē iesniedzis priekšlikumus dalībai festivālā “Pārsteidzošā Latvija”, kas 2005.gada 8.novembrī notiks Francijā.

Nevis viesi, bet līdzvērtīgi partneri

“Francijas prasīgajai auditorijai tiks garantēts pārsteigums,” ir pārliecināts Aivars Helds, kura pienākumos ietilpst radīt krāšņu šovu, koordinēt tērpu dizainerus, izstrādāt vienotu scenāriju. “Mēs uz Franciju aizvedīsim tikai Latvijai raksturīgu modes vaibstus. Zinot franču izsmalcinātību, ceram, ka viņi to spēs novērtēt. Pārsteigsim ar augsto tērpu kvalitāti, interesantumu, radošo skatījumu.” Pēc A.Helda teiktā, “latviešu modes mākslinieki ir sasparojušies ražot, pārdot, slēgt līgumus par lieliem pasūtījumiem, ne tikai reprezentēt savas valsts sasniegumus. Gribam būt līdzvērtīgi partneri modes biznesā, nevis tikai viesi!” Agrāk Rietumu dizaineri bieži vien čiepuši idejas no naivajiem latviešiem, kuri tās bija uzlikuši uz papīra skiču formā. Attīstītas rūpnieciskās spiegošanas laikmetā vairs neesot vērts jebko slēpt no konkurentiem, jo nevar nozagt pašu “iedvesmas graudu”, no kā viss ir sācies.
Izstāžu sabiedrība “Latexpo” ar franču modes dizaineriem cieši sadarbojas četrus gadus, jo 2001. gadā starp “Latexpo” un Francijas sieviešu pret-a-porter asociāciju tika noslēgts sadarbības līgums. Katru gadu mūsu modes dizaineriem konkursa kārtībā bijusi iespēja Francijas asociācijas rīkotajās izstādēs piedalīties ar personīgo stendu. Savukārt 13 ietekmīgi franču dizaineri šā gada martā apmeklēja Latvijas izstādes “Stils un Mode” un “Baltic Fashion Week”. Francijas partneri ir apsolījuši nodrošināt, ka uz modes skatēm tiešām ieradīsies Francijas uzņēmēji un ražotāji, kuri ir ieinteresēti panākt vienošanos par sadarbību.

Latvija – modes Meka?

A.Helds paredz, ka Latvijai ir visas iespējas kļūt par visas Baltijas modes galvaspilsētu, kādreizējai “Rīgas modes” slavai atdzimstot jaunā veidolā, jo “plikie mākslinieki bez tehniskās bāzes nereti izdomā daudz jauku lietu”. Rīgā atmaksātos vismaz viena nacionālā modes nama dibināšana, lai arī pie mums gandrīz nav aristokrātisku bagātnieku ar īpaši smalku gaumi un tieviem augumiem. Lait gan Dāvids Andrējevs lieliski apkalpo šova industriju kā mākslinieciskais provokators, viņš nav uzskatāms par modes nama veidotāju klasiskā izpratnē, analizē A.Helds.
Saskaņā ar “LV” aptaujāto modes ekspertu domām tagad Latvijā dzimst radošā industrija – mode ar pievienotās vērtības zīmi, kas kā mākslas forma gan izklaidē, gan pati sev nopelna iztiku. Tiek slēgti aizvien jauni līgumi ar Vācijas, Dānijas, Zviedrijas ražotājiem, mūsu šuvēji apgādā viņu apģērbu veikalus. Bet Rēzeknes šūšanas kombināts, lai apmierinātu ārzemju pasūtījumus, strādā trijās maiņās.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!