• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Un bija jau arī laiks". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Uz naftas smaržu"

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Un bija jau arī laiks"

"Hannoversche Allgemeine Zeitung"

— 2000.09.21.

Viņš ieradās vēlu, taču ieradās. Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers trešdien apstaigāja Expo teritoriju. Tomēr pilnīgi bezrūpīga pastaiga tā nebija.

"Un bija jau arī laiks, Fišera kungs," ministram nopakaļ šajā pirmajā izstādes apmeklējumā sauca kāda Expo apmeklētāja. Viņas skaļā balss sajaucās ar daudzo tīnīdžeru čukstiem "Joška", kuri ar zaļo ārlietu ministru ir gandrīz vai uz tu un visur pret viņu vērš savus fotoaparātus.

Zaļo ārlietu resora vadītājam, uzstājoties Expo teritorijā, bija jāatbild uz kritizējošiem jautājumiem. Žurnālisti gribēja zināt, kāpēc viņš nav ieradies agrāk. Un Fišers nevarēja citādi, kā vienīgi rādīt pilno termiņu kalendāru. Viņam neesot bijis laika, ministrs ievēroja protokolu un tad ierastajā manierē piebilda: "Es esmu dzirdējis, ka, iespējams, manis dēļ Expo nav sasniegusi nosprausto mērķi." Taču tagad viņš kopā ar kolēģiem no Baltijas to "novedīšot līdz veiksmīgam finālam", ministrs ironiski paziņoja pirms izstādes apskates.

Fišers Hanoverē bija uzaicināts uz piektajām Baltijas valstu un Vācijas konsultācijām. Kopā ar kolēģiem Tomasu Hendriku Ilvesu no Igaunijas, Induli Bērziņu no Latvijas un Aļģirdu Saudargu no Lietuvas Fišers runāja par Eiropas Savienības paplašināšanu uz austrumiem un Vācijas ekonomisko attiecību uzlabošanu ar Baltiju. "Es ceru, ka Baltijas valstis pēc iespējas ātrāk kopā iestāsies Eiropas Savienībā. "Tas ir nacionālajās un Eiropas interesēs," uzsvēra Fišers. "Mēs dosim arī savu ieguldījumu, lai Francijas prezidentūrai un galotņu sanāksmei Nicā būtu panākumi," teica Fišers, pievēršoties ES institucionālajām reformām, kas ir nepieciešamas, lai Savienību sagatavotu jaunu dalībvalstu uzņemšanai. Fišers teica, ka Vācijas kancleram Gerhardam Šrēderam brauciens pa Baltiju vasarā esot bijis "ļoti veiksmīgs". Konsultācijām ir jākalpo, lai ļoti labās attiecības ar trim Baltijas valstīm uzlabotu vēl vairāk. Sarunās nekādu lomu nespēlēja ES paplašināšanas komisāra Gintera Ferhoigena priekšlikums pirms ES paplašināšanas Vācijā sarīkot referendumu. Fišers teica, ka Ferhoigens pats esot koriģējis šo "pārpratumu". "Vācijas valdība ļoti labo Gintera Ferhoigena darbu atbalstīs arī turpmāk."

Protokols politiķiem deva kārtīgu stundu laika, lai viņi varētu iepazīties ar izstādi. Un ministri plānu ievēroja. Pēc nobeiguma izrādes apmeklējuma Vācijas paviljonā viņi steidzās uz baltiešu paviljoniem. Peters Rainšs, kas ir viens no 20 Expo protokola virsniekiem, izstādes teritorijas apskates laikā ministrus bombardēja ar uzmanības vērtu informāciju par pasaules izstādi: ķīnieši sevi pasniedzot kā hightech nāciju, ūdenskritums piederot pie Norvēģijas paviljona, un augstā ēka pa labi esot Holandes paviljons. "Ļoti augsts tādai līdzenai valstij," teica Fišers, ejot tam garām, lai nobeigumā apskatītu visus trīs Baltijas valstu paviljonus un parakstītos Nāciju Zelta grāmatās.

Tūlīt pēc ierašanās Hanoverē ārlietu ministrs vēl nevarēja izteikties par pasaules izstādi, bet pēc tās apskates viņš to slavēja kā "ļoti interesantu un daudzveidīgu". Baltijas valstis Expo 2000 priekšzīmīgi parādot Eiropas atšķirīgās tradīcijas un kultūru.

Vakarā ministrs Expo pat slavēja. ES paviljonā Jošku Fišeru gaidīja bijušie "Abu Sayyaf" gūstekņi Renāte un Verners Vallerti. "Mēs esam šeit, lai personiski pateiktos par Fišera līdzdalību." Viņi paspieda ministram roku.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!