• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kas notiks tagad?". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ko nespēj internets"

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kas notiks tagad?"

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.26.

Visa Dienvidslāvija zina, ka Slobodans Miloševičs vēlēšanās ir zaudējis. Palikt pie varas viņam varētu palīdzēt vienīgi policija un armija.

Laikraksta korespondents Marcins Vojcehovskis sarunājas ar Srdžanu Darmanoviču, politologu un Podgoricas Demokrātijas un cilvēktiesību institūta vadītāju.

MV : Kāda atmosfēra valda Melnkalnē pēc vēlēšanām Dienvidslāvijā?

SD : Apbrīnojami mierīga. Miloševiča atbalstītājai Tautas sociālistiskajai partijai neizdevās pārvarēt Melnkalnes valdības izsludināto vēlēšanu boikotu. Saskaņā ar tās informāciju svētdien pie balsošanas urnām esot devušies 25 procenti Melnkalnes iedzīvotāju. Tā Miloševičam ir sakāve. Prezidents Džukanovičs pilnībā kontrolē situāciju. Savukārt Serbijā opozīcija neapšaubāmi ir guvusi uzvaru.

MV : Vai Miloševičs atdos varu Koštuņicam?

SD : Viņš centīsies no tā izvairīties. Tomēr viņa sakāve ir tik iespaidīga [saskaņā ar opozīcijas informāciju, Koštuņica ir saņēmis 57 procentus balsu, bet Miloševičs — tikai 33], ka Slobo būs grūti viltot vēlēšanu rezultātus. Viņš vienmēr var izmantot spēku, taču nav zināms, vai policija un karaspēks būs gatavi paklausīt zaudētājam. Jo vairāk tāpēc, ka Serbijas vietējo pašpārvalžu vēlēšanās, kuras notika vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām, opozīcija guva vēl iespaidīgāku uzvaru. Belgradas padomē tika ievēlēti 110 opozīcijas kandidāti, bet no Miloševiča partijas — tikai viens vienīgs deputāts. Vēl joprojām notiek [pirmdienas pēcpusdienā — red.] Serbijas Sociālistiskās partijas slēgtā sēde. Viss ir atkarīgs no tā, vai Miloševiča līdzgaitnieki atzīs savu sakāvi.

MV : Bet, ja Miloševiča partija pasludinās savu uzvaru un turpinās darboties, it kā nekas nebūtu noticis?

SD : Tas būs ļoti grūti izdarāms, jo visiem ir zināms, ka Slobo ir cietis sakāvi. Pat tad, ja SSP sarīkos veselu pašreizējās valdības atbalsta demonstrāciju vilni, ar to nekas netiks iegūts. Miloševičs var izdzīvot vienīgi tādā gadījumā, ja viņa pusē nostāsies policija un armija.

MV : Bijušais ģenerālštāba priekšnieks un Miloševiča pretinieks ģenerālis Momčilo Perišičs aicina policiju un armiju nostāties tautas pusē.

SD : Tas ir tikai viens no aicinājumiem. Belgradā situācija ir neskaidra. Mēs esam guvuši uzvaru, taču uzreiz maz kas var mainīties.

MV : Kā varas pāriešana Koštuņicas rokās ietekmēs Melnkalnes neatkarības centienus?

SD : Koštuņica nevēlas, lai Melnkalne izstātos no federācijas ar Serbiju. Atšķirībā no Miloševiča viņš tomēr ņemtu vērā mūsu izvēli. Nespēju iedomāties, ka viņš mēģinātu aizsargāt Dienvidslāvijas nedalāmību ar spēka palīdzību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!