• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālo interešu apzināšanā jāiesaistās sabiedrībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2005., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdīt nav viegli ...

Vēl šajā numurā

21.07.2005., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nacionālo interešu apzināšanā jāiesaistās sabiedrībai

PABRIKS.JPG (10704 bytes)
Ārlietu ministrs Artis Pabriks Stratēģijas plāna izstrādes prezentācijā
Foto: Aigars Jansons, a.f.i.

Eiropas Savienība (ES) ir viens no līdzekļiem, lai īstenotu Latvijas nacionālās intereses un sasniegtu Latvijas mērķus, tāpēc mums ir jāizlemj, kādas ir šīs intereses un kā tās labāk sasniegt, uzsvēra ārlietu ministrs Artis Pabriks. Lai to īstenotu, Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas institūtu ir sākusi izstrādāt stratēģiju “Latvija Eiropas Savienībā”. Piektdien, 15.jūlijā, Ārlietu ministrijā tika prezentēts stratēģijas “Ideju dokuments”, kam jārosina diskusija par Latvijas nacionālajām interesēm ES.
Pirmā gada pieredze Latvijai kā pilntiesīgai ES dalībvalstij ir norādījusi uz nepieciešamību izstrādāt stratēģiju Latvijas turpmākajai darbībai Savienībā, teica A.Pabriks. Darbs pie stratēģijas sākts jau pagājušajā gadā, apzinot esošo situāciju. Tam sekoja darbības plāna izstrāde, kā arī tika sagatavots “Ideju dokuments”. Nākamais solis ir Latvijas nacionālo vērtību, interešu un prioritāšu apzināšana un nacionālās platformas izstrāde. Sabiedrība tiks iesaistīta visos stratēģijas izstrādes posmos, informēja Eiropas institūta pārstāve Inese Allika.
“Ideju dokumentā” minētas gan ES pamatvērtības, kurām piekrīt arī Latvija, gan Latvijas nacionālās pamatvērtības. ES ir balstīta uz tādām vērtībām kā brīvība, suverenitāte, miers, drošība un demokrātija. Pievienojoties šīm pamatvērtībām, Latvija kā savas nacionālās vērtības īpaši uzsver cilvēku, kultūru un dzīves telpu.
Izvirzot priekšplānā cilvēku kā vērtību, tiek uzsvērti mērķi uzlabot dzīves kvalitāti, tajā skaitā veselības un sociālās aizsardzības līmeni, nodrošināt Latvijas iedzīvotāju pārticību, veicināt mācīšanos un zinātnes attīstību, veicināt uzņēmību un aktivitāti, kā arī stiprināt iedzīvotāju spēju ietekmēt ES lēmumus.
Dzīves telpas uzlabošanā galvenais uzsvars likts uz dabas un vides aizsardzību, tostarp Latvijas ainavas un dabas bagātību saglabāšanu un saudzīgu dabas resursu izmantošanu, kā arī maksimālu priekšrocību izmantošanu, ko sniedz Latvijas ģeogrāfiskais stāvoklis.
Uzmanības pievēršana kultūrai kā vērtībai tiek saprasta kā nacionālās kultūras un identitātes stiprināšana, vienlaikus veicinot kultūras daudzveidību. Plānots arī citu ES valstu iedzīvotājiem vairāk stāstīt par Latvijas kultūru un vēsturi.
Tuvāko mēnešu laikā notiks diskusijas ar dažādām sabiedrības grupām un organizācijām, lai lemtu par pamatvērtībām, uz kurām balstīt turpmāko stratēģijas izstrādi. Iedzīvotāji aicināti izteikt savus priekšlikumus un komentārus par minētajām pamatvērtībām, sūtot tos uz Ārlietu ministriju.
Pēc sabiedrības viedokļa izzināšanas sekos stratēģijas projekta sagatavošana un tā sabiedriskā apspriešana. Pēc tam sagatavos stratēģijas galīgo versiju, kurā noteiks Latvijas pamatvērtības un nacionālās intereses, kā arī konkrētus uzdevumus to sasniegšanai un pienākumu un atbildības sadali. Sagaidāms, ka stratēģiju varētu apstiprināt nākamā gada sākumā.
Cerams, ka stratēģija veicinās Latvijas dalības ES doto iespēju pilnīgu izmantošanu un stiprinās Latvijas ietekmi Savienībā, stāstot par stratēģijas izstrādes gaitu, norādīja I.Allika.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!