• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēlēšanas Rēzeknē bez pašu izstrādātiem tiesību aktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.07.2005., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurss eksporta veicināšanai

Vēl šajā numurā

22.07.2005., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēlēšanas Rēzeknē bez pašu izstrādātiem tiesību aktiem

Iepriekšējā pieredze ar vēlētāju balsu pirkšanu likusi Rēzeknes pilsētas domei meklēt administratīvas iespējas šāda precedenta nepieļaušanai. Gatavojoties atkārtotām pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 20.augustā, Rēzeknes dome izstrādāja un apstiprināja īpašus saistošos noteikumus par vēlēšanu zīmju izmantošanas
kārtību šajās vēlēšanās.

Ideja kā māja

Tā kā pašvaldību vēlēšanu rīkošana, tai skaitā vēlēšanu zīmju izgatavošana notiek par pašvaldības līdzekļiem, noteikumi paredzēja, ka vēlēšanu zīmes ir Rēzeknes domes īpašums. “Balstoties uz šo pieņēmumu, ka tā ir pašvaldības manta un pašvaldībai ir tiesības ar to rīkoties, izstrādājām šos noteikumus,” rīcību skaidro Rēzeknes domes priekšsēdētājs Juris Začests. Tādēļ vēlētājiem pēc nobalsošanas neizmantotās vēlēšanu zīmes vajadzētu atstāt vai nu, kā nosaka Centrālās Vēlēšanu komisijas izstrādātā instrukcija, brīvi noliekot uz īpaša izlietotajām vēlēšanu zīmēm paredzētā galda, vai nu iemest īpašās aizzīmogotās urnās. Tādējādi netiktu pieļauta vēlēšanu zīmju iznešana ārpus vēlēšanu iecirkņa telpām.
Noteikumu izstrādātāji, noteikumus pieņemot, apzinājās, ka tos varētu apstrīdēt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM). Tādā gadījumā noteikumi nestātos spēkā, secināja J.Začests. RAPLM lēmums ir noraidošs – Rēzeknes domes izstrādātie saistošie noteikumi ir jāatceļ.

Kas pārkāpts?

RAPLM Juridiskā departamenta direktors Artis Stucka norāda, ka pašvaldība ir rīkojusies pretēji likuma “Par pašvaldībām” 43. un 44.pantam, kas nosaka gadījumus saistošus noteikumu izdošanai, ja to nenosaka citi likumi un valsts tiesību akti. Vēlēšanu norisi plāno un īsteno Centrālā vēlēšanu komisija un pašvaldības izveidota vēlēšanu komisija. Pastāv gan likums, gan CVK izstrādāta instrukcija, kurā noteikta pašvaldības vēlēšanu komisijas pieļaujamā rīcība vēlēšanu nodrošināšanā. Šie tiesību akti ir vienveidīgi jāpiemēro visas valsts teritorijā, tāpēc nav pieļaujama īpašas kārtības izstrādāšana, kas darbotos vienā pašvaldībā. “Rēzeknes domes izstrādātie saistošie noteikumi pēc būtības nav izpildāmi. Kā vēlēšanu komisija varēs nodrošināt, lai vēlētājs no iecirkņa neiznestu no komplekta pāri palikušās vēlēšanu zīmes? Tās tiks atņemtas ar varu? Kurš to darīs?” jautā A. Stucka.

Atļautie preventīvie pasākumi

Lai novērstu, tā saukto, balsošanas kontroli, kad raksturā vājākam vēlētājam savam bosam ir jāatrāda neizlietoto vēlēšanu zīmju komplekts, Rēzeknes pilsētas vēlēšanu komisija ir iecerējusi pie visiem 13 pilsētas teritorijā esošiem vēlēšanu iecirkņiem ārpusē izvietot aizzīmogotas urnas, kurās iedzīvotāji pēc pašu izvēles varēs iemest vai neiemest neizmantotās vēlēšanu zīmes. Nav saprotams, kādēļ šīm urnām būtu jābūt aizzīmogotām ar vēlēšanu komisijas uzlīmi, ja tās izpilda papīrgroza funkciju. CVK instrukcija noteic, ka vēlētājam ir tiesības, izejot no vēlēšanu iecirkņa, paņemt trūkstošo vēlēšanu zīmi. Vēlēšanu komisijas pienākums ir iecirkņa telpās redzamā vietā izvietot īpašu galdu, uz kura atrodas visu deputātu kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!