• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem pasākumiem naudas pārvedumu kontroles stiprināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2005., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas stratēģijas Eiropas Savienībā un Nacionālā attīstības plāna sagatavošanu

Vēl šajā numurā

27.07.2005., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem pasākumiem naudas pārvedumu kontroles stiprināšanai

Eiropas Komisija ir iepazīstinājusi ar priekšlikumu, kā stiprināt naudas pārvedumu kontroli, lai nogrieztu finansējuma avotus teroristiem un citiem noziedzniekiem. Regulas priekšlikumā noteikts, ka pie naudas pārvedumiem jānorāda sūtītāja identitāte, ietverot vārdu/uzvārdu, adresi un konta numuru. Ierosinātie pasākumi nodrošinās, ka šī informācija nekavējoties kļūs pieejama attiecīgajām tiesībaizsardzības iestādēm un palīdzēs tām atklāt un izmeklēt noziegumus un saukt pie atbildības teroristus un citus noziedzniekus, kā arī izsekot to līdzekļiem.
Iekšējā tirgus komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Cīņā pret terorismu nepieciešami ilgstoši un mērķtiecīgi centieni daudzās jomās. Viens no tiem ir nogriezt finansējumu teroristu darbībām. Tikai mēnesi pēc tam, kad Finanšu darījumu darba grupā (grupu izveidoja G7 1989.gadā, tā nosaka pasaules standartus cīņā pret naudas atmazgāšanu un teroristu finansējumu) tika galīgi pieņemts starptautisks naudas pārvedumu standarts, Eiropas Komisija ar šā priekšlikuma pieņemšanu parāda savu apņemšanos pilnībā piedalīties starptautiskajā cīņā pret terorismu.”
Lai nodrošinātu naudas pārvedumu izsekojamību, priekšlikumā noteikti pienākumi bankām un naudas pārveduma nosūtītājiem, kas iesaistīti maksājuma ķēdē. Prasības attiecas uz līdzekļu pārvedumiem jebkurā valūtā, ko nosūta vai saņem kāds maksājumu pakalpojumu sniedzējs Eiropas Savienībā (ES). Kopā ar naudas līdzekļiem vienmēr jānorāda sūtītāja vārds/uzvārds, adrese un konta numurs. Šī informācija tiks sniegta tikai kompetentām iestādēm, lai novērstu, izmeklētu un atklātu naudas atmazgāšanu vai teroristu finansējumu vai sauktu pie atbildības par to.
Naudas pārskaitījumiem ES iekšienē tiek ierosināts šādas sistēmas vienkāršots variants, kas ir saskaņā ar centieniem izveidot maksājumu vienoto tirgu.
Tā kā teroristu finansēšanai var izmantot pat nelielas summas, bankām vai naudas pārveduma nosūtītājiem būs jānorāda informācija par sūtītāju neatkarīgi no attiecīgās summas lieluma. Tāpat, saņemot naudas līdzekļus, neatkarīgi no attiecīgās summas lieluma saņēmējam šiem līdzekļiem būs jāpievērš īpaša uzmanība, un varēs tikt noraidīti neidentificēti pārskaitījumi vai pārtrauktas uzņēmējdarbības attiecības ar partneriem, ja tie sistemātiski nesniegs informāciju par sūtītāju.
Apvienotās Karalistes prezidentūra ir norādījusi, ka šis priekšlikums būs tās prioritāte un tehniskajām sarunām par to jāsākas nekavējoties.

Kaspars Kreics, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!