• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Drīkstēs izvēlēties protēžu izgatavotāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2005., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īrijas pieredze palīdzēs Latvijai

Vēl šajā numurā

27.07.2005., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Drīkstēs izvēlēties protēžu izgatavotāju

Cilvēki, kuriem vajadzīgi individuāli izgatavojami tehniskie palīglīdzekļi, turpmāk paši varēs izvēlēties piemērotāko izgatavotāju.
To paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par kārtību, kādā personas saņem tehniskos līdzekļus, kurus 26.jūlijā apstiprināja MK sēdē.
Atbilstoši veiktajiem grozījumiem turpmāk Tehnisko palīglīdzekļu centrs (TPC) konkursa kārtībā noteiks vairākus pakalpojumu sniedzējus, kas cilvēkiem varēs izsniegt viņu vajadzībām atbilstošus individuāli izgatavotus tehniskos palīglīdzekļus. Katrs drīkstēs izvēlēties no šīm organizācijām sev piemērotāko atbilstoši to piedāvājumam vai atrašanās vietai.
Šāda kārtība veicinās individuālu pieeju un iedziļināšanos katra cilvēka vajadzībās. Ar šīm izmaiņām arī šajā sistēmā tiek iedibināts princips, ka “nauda seko klientam”.
Līdz šim individuāli izgatavotos tehniskos palīglīdzekļus iedzīvotāji saņēma pie konkrēta pakalpojuma sniedzēja. Izvēles nebija. Tagad, piemēram, cilvēks ar kustību traucējumiem, kurš dzīvo Liepājā, lai saņemtu kājas protēzi, varēs izvēlēties no vairākiem Liepājas rajona palīglīdzekļu piegādātājiem to, kas viņam liksies piemērotāks un tuvāk dzīvesvietai. Viņš pasūtīs protēzi izvēlētajā uzņēmumā, tas saskaņos šo pasūtījumu ar TPC, bet pēc to izsniegšanas klientam TPC pārskaitīs uzņēmumam protēzes izgatavošanai nepieciešamos līdzekļus.
Cenas visiem pakalpojumu sniedzējam būs vienādas, atšķirsies tikai to ražošanā izmantotās izejvielas, tehniskie palīglīdzekļi, kā arī to atrašanās vieta.
Savukārt rūpnieciski izgatavotos tehniskos palīglīdzekļus (piemēram, ortopēdiskos apavus, ortozes, pašaprūpes, pārvietošanās, komunikācijas palīglīdzekļus) TPC iepērk konkursa kārtībā atbilstoši likumam par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām.
Tāpat grozījumi paredz to medicīnas darbinieku loku (piemēram, ergoterapeiti, neirologi, oftalmologi), kuriem ir tiesības izsniegt atzinumu par cilvēka funkcionālo traucējumu veidu un smaguma pakāpi, tādējādi nosakot, kādi tehniskie palīglīdzekļi konkrētajam cilvēkam ir nepieciešami.
Minētie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā personas saņem tehniskos līdzekļus, stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Uzziņai:

Pie individuāli izgatavojamiem tehniskiem palīglīdzekļiem ir pieskaitāmas, piemēram,
* protēzes,
* ortozes,
* sarežģīti ortopēdiskie apavi,
* acenēs iemontēti monookulāri vai binokulāri teleskopi.

Pēc LM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!