• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina izmantot atbalstu slimajiem bērniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2005., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113333

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Drīkstēs izvēlēties protēžu izgatavotāju

Vēl šajā numurā

27.07.2005., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina izmantot atbalstu slimajiem bērniem

Kopš ieviests valsts atbalsts 50 latu ar celiakiju slimajiem bērniem speciālas pārtikas iegādei, strauji pieaudzis šo atbalstu saņēmušo bērnu skaits.
Valsts atbalsts, kuru var saņemt, sākot ar šā gada janvāri, ir paredzēts bezglutēna pārtikas iegādei. Naudas izteiksmē vienam bērnam tas ir 50 latu mēnesī. Bērni saņem arī ģimenes valsts pabalstu.
Tiesības uz atbalstu ir ar celiakiju slimam bērnam vecumā līdz 18 gadiem, kuram nav noteikta invaliditāte un ir piešķirts personas kods. Bērnam pastāvīgi jādzīvo Latvijā, un viņš nevar atrasties pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā.
Šobrīd galvenais nosacījums invaliditātes noteikšanai ir nevis diagnoze “celiakija”, bet gan tās izraisītie funkcionālie traucējumi, skaidro Labklājības ministrija (LM). Tātad ne visos gadījumos tiek noteikta invaliditāte. Līdz ar to vecākiem, kuru bērniem tā nav noteikta, rodas materiālas problēmas nodrošināt slimās atvases ar speciāliem bezglutēna pārtikas produktiem, jo, piemēram, maizes kukulītis maksā vairāk par 2 latiem, bet 0,5 kg miltu – ap 2 latiem.
Atbalstu pieprasīt ir tiesīgs viens no bērna vecākiem, bērna adoptētājs, aizbildnis, persona, kurai bērns nodots pirmsadopcijas aprūpē, kā arī cita persona, kura faktiski audzina bērnu, ja pieņemts atbilstošs bāriņtiesas lēmums, atgādina LM, aicinot izmantot šo atbalstu. Celiakija ir iedzimta gremošanas sistēmas saslimšana. Cilvēks novājē (bērns atpaliek attīstībā) neatkarīgi no apēstās pārtikas daudzuma.
No slimnieku uztura jāizslēdz maize, putras, makaroni un citi produkti, kuru sastāvā ir graudaugi (kvieši, mieži, rudzi, auzas). Jālieto speciālā bezglutēna pārtika – produkti, kuru sastāvā ir kartupeļu, rīsu, pākšaugu u.c. milti.

Fakti:

Valsts atbalstu 2005.gada janvārī ir saņēmis viens bērns, bet, sākot ar februāri, atbalsta saņēmēju skaits pieaudzis. Maijā to jau saņēma 361 bērns.

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra “LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!