• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ēdīsim ar prieku, baudot sarunas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.2005., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113389

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nāvessods viltojumiem

Vēl šajā numurā

28.07.2005., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ēdīsim ar prieku, baudot sarunas

Pēc Itālijas parauga Latvijā iedibinātā jaunā biedrība “Slow Food” šā gada 20.augustā Preiļos pirmo reizi rīkos svētkus “Lauku mielasts” ar devīzi: “Latvijas ekoprodukti tavai veselībai”.

RITINS.JPG (21617 bytes)
“Slow Food” biedrības prezidents Mārtiņš Rītiņš
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I

Vienlaikus tiks svinēta Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju apvienības 10 gadu jubileja, uz kuru no visām Latvijas malām sabrauks daļa no 1043 sertificētajiem bioloģiskajiem zemniekiem ar labāko no pašu audzētā.
1986.gadā Eiropā radušos ideju par “Slow Food” (pretstatā – “Fast Food” – hamburgeriem, čipšiem utt.) kustību uz Latviju atvedis biedrības tagadējais prezidents Mārtiņš Rītiņš, kurš vēlas tādējādi iedzīvināt sapni par Latviju kā zaļo zemi, kas atgriežas pie savām saknēm arī ēšanas tradīcijās. Latvija ir vienīgā no trijām Baltijas valstīm, kur to izdevies aizsākt, un viena no 88 pasaules valstīm, kur pastāv šāda kustība. Biedrības darbības pamatā ir trīs nosacījumi: pirmkārt, uzturā lietot savā zemē audzētus ekoproduktus; otrkārt, ēdienu izvēlē ievērot sezonalitāti; treškārt, ēdienu gatavot atbilstoši sentēvu parašām.
“Tādā veidā mēs varētu atgriezties 20.gadsimta vidū, kad ģimenei lauku sētā pietika laika un godaprāta sēsties pie mājīga galda, lai ar baudu un bez steigas ieturētu gardu maltīti,” ierosina Solvita Zaharova, “Slow Food” izpilddirektore.
Kaut gan darbības izvēršanai Latvijā biedrība “Slow Food” saņemšot finansiālu palīdzību arī no ES dalībvalstu fondiem un partneriem, “lielākais mērķis ir kļūt par tiltu starp ekoproduktu ražotāju un galapatērētāju,” uzsvēra Vanda Davidanova, “Slow Food” valdes priekšsēdētāja vietniece.
Mārtiņš Rītiņš, restorāna “Vincents” īpašnieks, pavēstīja, ka šobrīd nepieciešamos garšaugus, šķirnes mājlopus un citas delikateses pasūta arī Francijā, Itālijā, Īrijā, taču gribētu tos iegādāties tikai no Latvijas zemniekiem. “Es saviem viesiem varu servēt tikai to, kas ir patiesi labs, nevis ātri un šaubīgi izaudzēto, lai spodrinātu latviešu nacionālās kulinārijas tēlu,” “LV” sacīja M.Rītiņš.
“LV” vaicāja, vai gaidāmas protesta akcijas pret “Mc Donalds”, “Hesburger” un citiem ātrās apkalpošanas restorāniem, uz ko saņēma M.Rītiņa atbildi, ka Latvijas sabiedrība izvairīsies no radikālām metodēm. Tai pašā laikā šefpavārs Rītiņš personīgi solidarizējoties ar Francijas zemniekiem, kuri, cīnīdamies pret “Mc Donalds” atvēršanu viņu mazpilsētā, bija gatavi pat doties cietuma kamerā.
“Zelta kliņģera” īpašnieks Dainis Āboliņš kā aktuālu pasludināja topošo mājamatniecības likumu, kas varētu tuvināt zemniekus un pārtikas pircējus ikdienā.
Svētkos pirmo reizi izcilākajai bioloģiskajai zemnieku saimniecībai tiks pasniegta ceļojošā balva “Zelta gliemezis”, notiks valsts izcilāko restorānu pavāru šovs. Savukārt goda viesi, tai skaitā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, vides ministrs Raimonds Vējonis u.c., stādīšot melno plūškoku dārzu. Svētkus finansiāli atbalsta vairākas ministrijas, Preiļu rajona pašvaldības, komercbankas un pārtikas ražotāji – “Rīgas raugs”, “Zelta kliņģeris”, SIA “ELPA” u.c. Drīzumā iniciatīvas grupa sola atjaunot arī Zaļā tirdziņa norisi galvaspilsētā, kas varētu piesaistīt arī ārzemju tūristu uzmanību.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!