Ēdīsim ar prieku, baudot sarunas
Pēc Itālijas parauga Latvijā iedibinātā jaunā biedrība “Slow Food” šā gada 20.augustā Preiļos pirmo reizi rīkos svētkus “Lauku mielasts” ar devīzi: “Latvijas ekoprodukti tavai veselībai”.
“Slow Food” biedrības prezidents Mārtiņš Rītiņš Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I |
Vienlaikus tiks svinēta Latvijas
Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju apvienības 10 gadu
jubileja, uz kuru no visām Latvijas malām sabrauks daļa no 1043
sertificētajiem bioloģiskajiem zemniekiem ar labāko no pašu
audzētā.
1986.gadā Eiropā radušos ideju par “Slow Food” (pretstatā
– “Fast Food” – hamburgeriem, čipšiem utt.) kustību uz
Latviju atvedis biedrības tagadējais prezidents Mārtiņš Rītiņš,
kurš vēlas tādējādi iedzīvināt sapni par Latviju kā zaļo zemi,
kas atgriežas pie savām saknēm arī ēšanas tradīcijās. Latvija ir
vienīgā no trijām Baltijas valstīm, kur to izdevies aizsākt, un
viena no 88 pasaules valstīm, kur pastāv šāda kustība. Biedrības
darbības pamatā ir trīs nosacījumi: pirmkārt, uzturā lietot savā
zemē audzētus ekoproduktus; otrkārt, ēdienu izvēlē ievērot
sezonalitāti; treškārt, ēdienu gatavot atbilstoši sentēvu
parašām.
“Tādā veidā mēs varētu atgriezties 20.gadsimta vidū, kad ģimenei
lauku sētā pietika laika un godaprāta sēsties pie mājīga galda,
lai ar baudu un bez steigas ieturētu gardu maltīti,” ierosina
Solvita Zaharova, “Slow Food” izpilddirektore.
Kaut gan darbības izvēršanai Latvijā biedrība “Slow Food”
saņemšot finansiālu palīdzību arī no ES dalībvalstu fondiem un
partneriem, “lielākais mērķis ir kļūt par tiltu starp ekoproduktu
ražotāju un galapatērētāju,” uzsvēra Vanda Davidanova, “Slow
Food” valdes priekšsēdētāja vietniece.
Mārtiņš Rītiņš, restorāna “Vincents” īpašnieks, pavēstīja, ka
šobrīd nepieciešamos garšaugus, šķirnes mājlopus un citas
delikateses pasūta arī Francijā, Itālijā, Īrijā, taču gribētu tos
iegādāties tikai no Latvijas zemniekiem. “Es saviem viesiem varu
servēt tikai to, kas ir patiesi labs, nevis ātri un šaubīgi
izaudzēto, lai spodrinātu latviešu nacionālās kulinārijas tēlu,”
“LV” sacīja M.Rītiņš.
“LV” vaicāja, vai gaidāmas protesta akcijas pret “Mc
Donalds”, “Hesburger” un citiem ātrās apkalpošanas
restorāniem, uz ko saņēma M.Rītiņa atbildi, ka Latvijas
sabiedrība izvairīsies no radikālām metodēm. Tai pašā laikā
šefpavārs Rītiņš personīgi solidarizējoties ar Francijas
zemniekiem, kuri, cīnīdamies pret “Mc Donalds” atvēršanu
viņu mazpilsētā, bija gatavi pat doties cietuma kamerā.
“Zelta kliņģera” īpašnieks Dainis Āboliņš kā aktuālu pasludināja
topošo mājamatniecības likumu, kas varētu tuvināt zemniekus un
pārtikas pircējus ikdienā.
Svētkos pirmo reizi izcilākajai bioloģiskajai zemnieku
saimniecībai tiks pasniegta ceļojošā balva “Zelta gliemezis”,
notiks valsts izcilāko restorānu pavāru šovs. Savukārt goda
viesi, tai skaitā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga,
zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, vides ministrs Raimonds Vējonis
u.c., stādīšot melno plūškoku dārzu. Svētkus finansiāli atbalsta
vairākas ministrijas, Preiļu rajona pašvaldības, komercbankas un
pārtikas ražotāji – “Rīgas raugs”, “Zelta kliņģeris”, SIA “ELPA”
u.c. Drīzumā iniciatīvas grupa sola atjaunot arī Zaļā tirdziņa
norisi galvaspilsētā, kas varētu piesaistīt arī ārzemju tūristu
uzmanību.
Arvīds Deģis