• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2005., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vai demogrāfiskās tendences iezīmē Eiropas galu?

Vēl šajā numurā

29.07.2005., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Krievu “Vremja” publicēts raksts par ziņojumu “Ziemeļbaltijas attīstības perspektīvas”. Tajā uzsvērta Baltijas valstu straujā ekonomiskā attīstība un potenciāls, ko tā sniedz kaimiņu reģioniem. Norādīts, ka Krievija politisku iemeslu dēļ var atstāt neizmantotas nozīmīgas ekonomiskās attīstības iespējas tās ziemeļrietumu reģionos. Ziņojuma autori ir pārliecināti, ka reģioni ar izeju uz jūru ir nolemti veiksmei.

Vācu avīzē “Frankfurter Allgemeine Zeitung” vēsturnieks Mihaels Volfzons turpina polemiku ar Sandru Kalnieti, kas iesākās Leipcigas grāmatu tirgū. M.Volfzons S.Kalnietes grāmatu nosaucis par “neveiklu, nomācošu, jūtām pārsātinātu un brīžiem analītisku”. “Tad kas tajā ir nosodāms?” jautā recenzijas autors un norāda uz divām pasāžām grāmatā, ar kurām autore, acīmredzot pārkāpjot atceres ētiku, savus tautiešus attēlo kā vairākkārtējus vēstures upurus.

Franču “Liberation”: Jaunais Francijas ārlietu ministrs Filips Dusts-Blazī ir pavisam cita tipa cilvēks, salīdzinot ar savu priekšgājēju Mišelu Barnjē. F.Dusts-Blazī nosoda terorismu, vienlaikus neatbalstot Francijas pozīciju daudzos ar starptautisko politiku saistītos jautājumos. Kamēr Eiropā valdības nesadarbošoties atsevišķos jautājumos, par integrāciju neesot vērts pat runāt, uzskata ministrs.

Krievu “Nezavisimaja Gazeta”: Krievijai ļoti svarīgas būs vēlēšanas Vācijā, pēc kurām, ļoti iespējams, Gerhardu Šrēderu nomainīs Angela Merkele. Krievija līdz ar to varētu zaudēt būtisku sabiedroto Eiropas Savienībā. A.Merkele likusi saprast, ka pie sarunu galda ar Krieviju nesēdīsies bez poļiem un citiem austrumeiropiešiem. Ir jūtamas tendences, kas liecina par pārmaiņām ES ārpolitikā attiecībās ar Krieviju. Šķelšanās Krievijas jautājumā ES ir acīm redzama. Vecā Eiropa turas pie stratēģisko partnerattiecību idejas, kamēr jaunās dalībvalstis iestājas par atturīgāku politiku. Pēc G.Šrēdera aiziešanas no kanclera amata un Žaka Širaka ietekmes pavājināšanās Krievija var palikt bez stratēģiskiem sabiedrotajiem ES.

Poļu “Gazeta.pl”: Baltkrievijas milicijas patruļa uz īsu laiku aizturēja laikraksta “Gazeta Wyborcza” žurnālistus Vaclavu Radzinoviču un Robertu Kovaļevski, kuri bija ceļā no Grodņas uz Ļidu, lai būtu klāt triju vakar aizturēto Baltkrievijas Poļu savienības aktīvistu prāvā. Par pēdējā laika notikumiem Baltkrievijā ir satraukusies ES.

ASV “The International Herald Tribune”: Lielākā daļa komentētāju apgalvo, ka islāmiskais terorisms ir islāma fanātiska perversija, kas novirzās no tā patiesās mācības un jēgas. Komentētāji aicina uz musulmaņu pasaules modernizāciju atbilstoši Rietumu tradīcijai, cerot, ka līdz ar to izdosies savaldīt radikālo islāmu. Abi eksperti, kuri ir raksta autori, pierāda šāda priekšstata aplamību un izskaidro islāmistu terora patiesās saknes un apraksta iespējamās tā apkarošanas metodes.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!