• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pētīs teiksmaino Satezeles pilskalnu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2005., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113542

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 29. jūlijā

Vēl šajā numurā

29.07.2005., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pētīs teiksmaino Satezeles pilskalnu

Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Latvijas vēstures institūtu un Latvijas Arheologu biedrību 1.augustā sāks arheoloģiskos izrakumus Satezeles pilskalnā Siguldā.

Pilskalns, kur tiks veikti arheoloģiskie izrakumi, ir pazīstams arī kā Līvu kalns. Kā uzskata pētnieki, tā ir Indriķa Livonijas hronikā minētā Satezele, kur atradās lībiešu vecākā Dabreļa pils.
Arheoloģisko izrakumu vadītājs Guntis Zemītis atgādina, ka ar Satezeli saistās divas spilgtas 13.gadsimta cīņu epizodes. Turaidas lībiešu valdnieks Kaupo 1206.gadā kopā ar vāciešiem un zemgaļiem iebruka Turaidas novadā, kur atradās viņa bijušie draugi un radi. Kaupo vadīja uzbrukumu savai pilij Turaidā, bet Satezeles pilij uzbruka zemgaļi. Satezeles lībieši Dabreļa vadībā uzbrukumu atvairīja. Izsirojuši pilsētu pie pils, zemgaļi atkāpās. Dabrelis gan vēsturnieku, gan literātu darbos kļuvis par 13.gadsimta nelokāma cīnītāja zīmolu.
Sešus gadus vēlāk – 1212.gadā – Satezele bija lībiešu un Autīnes latgaļu nemiernieku centrs cīņā pret vāciešiem. Dabrelis šajā laikā jau bija miris, bet cīņu starplaikā nodevīgi tika nogalināts viens no ievērojamākajiem latgaļu vecākajiem – Rūsiņš.
Kā informē izpētes veicēji, Satezeles pilskalns ir ilgstoši arts, tomēr pilnībā kultūrslānis iznīcināts nav. Arheoloģiskie izrakumi šajā senvietā līdz šim nav veikti.
Tā kā Dabrelis un Kaupo ir vieni no pazīstamākajiem 13.gadsimta personāžiem, kuri Latvijas vēsturē ieguvuši simbolisku nozīmi, arheoloģiskie izrakumi Satezelē ir nozīmīgs notikums ne tikai Siguldas pilsētā un novadā, bet arī Latvijas mērogā, uzskata arheoloģisko izrakumu vadītājs. Iespēju piedalīties izrakumos kopā ar Turaidas muzejrezervāta darbiniekiem un vietējiem skolēniem izmantos arī Latvijas Arheologu biedrības pētnieki, kuri organizē vienas nedēļas vasaras nometni Satezelē.
Izrakumus finansē Turaidas muzejrezervāts un Siguldas novada dome.

Uzziņai:

* Satezeles pilskalns atrodas 1,5 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Siguldas ordeņpils drupām starp sīku upju gravām, kas to norobežo no trim pusēm. No ceturtās to norobežo uzbērts valnis.
* Pilskalna garums ir 90 metri, platums – 75 metri, vaļņa augstums – astoņi metri.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!