• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Retāk paslīd kāja reibumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2005., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113663

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atrasta izzudusī sēne

Vēl šajā numurā

02.08.2005., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Retāk paslīd kāja reibumā

Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu darbiniekiem par izdarītajiem dienesta disciplīnas pārkāpumiem šogad līdz jūnija beigām piemēroti 723 disciplinārsodi. Tas ir gandrīz par trešdaļu mazāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos (1039).

POLICIJA.JPG (23100 bytes)
Pirmajā pusgadā, pildot dienesta pienākumus, cietuši 117 IeM sistēmas iestāžu darbinieki (2004.gadā – 73). Tas ir lielākais cietušo skaits pēdējos piecos gados
Foto: Gatis Deiziņš, A.F.I.

Vairāk nekā divas trešdaļas disciplinārsodu – 70% (508) – piemēroti Valsts policijas (VP), 17% (123) Valsts robežsardzes (VRS), 10% (25) Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), bet 1% (septiņi) Drošības policijas darbiniekiem, liecina IeM Galvenās inspekcijas apkopotā statistika.
Disciplinārsodu skaits samazinājies visās lielākajās IeM sistēmas iestādēs. Šī tendence progresējusi jau otro gadu pēc kārtas. Kā skaidro ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta Preses centra vecākā referente Dace Ekerte, kopējo disciplinārsodu skaita samazināšanos veicinājušas izmaiņas likumdošanā, kas būtiski ietekmējušas disciplinārsodu piemērošanas procesu.

Atvaļina 31 darbinieku

Disciplinārsodus nosacīti var iedalīt divās daļās – bargajos disciplinārsodos, kuri no piemērošanas brīža ir spēkā gadu, un pārējos disciplinārsodos. Pirmajā pusgadā bargākie piemēroti 20% gadījumu. Par neatbilstību ieņemamajam amatam brīdināti 68 (par 18% mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā), no dienesta atvaļināts 31 (mazāk par 42%), dienesta pakāpē par vienu pakāpi pazemināti 27 (par 22% vairāk), amatā pazemināti 10 (mazāk par 44%).
Pārējie disciplinārsodi ir piezīmes un rājieni. Lielākā daļa (80%) no visiem disciplīnas pārkāpumiem izdarīti dienesta laikā, bet pārējie ārpus darba laika.

Mazāk pārkāpumu reibumā

Septiņi procenti (50 darbinieki) no disciplināri sodītajiem darbiniekiem pārkāpumus izdarījuši, atrazdamies apreibinošo vielu ietekmē. No tiem 20 darbinieki pārkāpumus izdarījuši dienesta laikā, bet pārējie ārpus tā.
Apreibinošo vielu ietekmē pieļauto dienesta disciplīnas pārkāpumu skaits katru gadu samazinās. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika posmu šogad kopējais šādu pārkāpumu skaits samazinājies gandrīz uz pusi, bet pārkāpumu skaits, kas izdarīti dienesta laikā, samazinājies pat par 57%, uzsver IeM.

Notiesāto noziegumi

Pirmajā pusgadā pret 44 personām, kas nozieguma izdarīšanas brīdī bija IeM darbinieki, celtas apsūdzības par 2003.–2005.gadā izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu (42 apsūdzības) šis skaits ir nedaudz pieaudzis.
Par dažādiem noziegumiem šogad notiesātas 27 personas, kas likumpārkāpumu brīdī (1998.– 2005.gadā) bijušas kādas no IeM sistēmas iestādes darbiniekiem. Šis skaits ir tikpat liels kā pagājušajā gadā.
Vairāk nekā puse no notiesātajiem (16) sodu saņēmuši par izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusgadu tas ir par vienu notiesāto vairāk. IeM uzskata: tas apliecina agrāk iezīmējušos tendenci, ka šis skaits ar katru gadu pakāpeniski pieaug.

Šāvieni gaisā

Pēdējos gados IeM sistēmas iestādēs samazinās dienesta šaujamieroču pamatotas izmantošanas gadījumu skaits. Šogad līdz jūnija beigām fiksēti 19 šādi gadījumi (par trešdaļu mazāk nekā pērn), kuros iesaistīti 19 VP darbinieki. Pēdējo desmit gadu laikā tas ir vismazākais skaits.
Policisti izšāvuši 41 reizi, un arī tas ir vismazākais šāvienu skaits pēdējo desmit gadu laikā. Salīdzinājumam – pērn izšauts 59 reizes.
Policijas darbinieki šaujamieročus izmantojuši, apturot transporta līdzekļus, – desmit, aizturot likumpārkāpējus – septiņos, atvairot uzbrukumu – divos gadījumos.

Mērķtiecīgi šāvieni

Šogad fiksēti arī 15 pamatotas dienesta šaujamieroču lietošanas gadījumi, kuros iesaistīti 15 policisti. Tas ir par diviem gadījumiem vairāk nekā pērn. Kopumā pēdējo piecu gadu laikā izmaiņas ir ļoti nelielas, piemēram, 2001.gadā šaujamierocis pielietots 14 gadījumos, 2003.gadā – 18 gadījumos.
Kopumā aizvadītajā pusgadā mērķtiecīgi izšauts 75 reizes (2004.gadā – 37 šāvieni).
Astoņos gadījumos šauts, lai apturētu transportlīdzekli, nodarot tam bojājumus, ja tā vadītājs ar savu rīcību rada reālus draudus cilvēku dzīvībai un veselībai un nepakļaujas policijas darbinieka prasībai apstādināt transportlīdzekli, un ja nav citas iespējas viņu aizturēt.
Sešos gadījumos policisti šāvuši, lai padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kurš apdraud cilvēka dzīvību vai veselību. Vienā gadījumā šaujamierocis lietots, lai aizsargātu citas personas un sevi no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai var nodarīt kaitējumu veselībai, un novērstu mēģinājumu vardarbīgi iegūt šaujamieroci.
Šogad viens VP darbinieks pieļāvis nepamatotu rīcību ar dienesta šaujamieroci. Pēdējo četru gadu attiecīgajos laika periodos kopumā ir fiksēti tikai pieci šādi gadījumi. Neviena cilvēka veselībai nav nodarīts kaitējums.

Avāriju skaits nerūk

Pirmajos sešos mēnešos ar IeM sistēmas iestāžu dienesta transporta līdzekļu līdzdalību notikuši 184 ceļu satiksmes negadījumi, kuru skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palicis gandrīz nemainīgs (2004.gadā – 181).
IeM sistēmas iestāžu darbinieku vainas dēļ šogad izraisīti 55 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir par 17% mazāk nekā gadu iepriekš. Tāpat kā iepriekšējā gada attiecīgajā laika posmā, neviens nav gājis bojā, bet miesas bojājumus guvuši septiņi cilvēki.

 

Fakti

* Pirmajā pusgadā Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmā kopumā disciplināri sodīti 719 iestāžu darbinieki.
* No tiem 706 ir speciālās dienesta pakāpes:
• 386 – no ierindas un jaunākā komandējošā sastāva;
• 320 – no vidējā, vecākā un augstākā komandējošā sastāva.

Avots: IeM

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!