• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2005., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmais ģenerālis Latvijas bruņotajos spēkos

Vēl šajā numurā

04.08.2005., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Intervijā vācu “Die WeltUngārijas valdības vadītājs Ferencs Ģerķāns izsakās par krīzi Eiropas Savienībā un “Budapeštas kompromisu” – uz trim gadiem pieņemt provizorisku Eiropas Savienības budžetu. Viņš norāda, ka trūkst lēmumu, kas radītu jaunu dinamiku. Eiropas pilsoņi esot kļuvuši apā-tiski, baidoties no Amerikas, no Dienvidaustrumāzijas, Ķīnas un arī no tā, ka nevarēs saglabāt līdzšinējos sociālos ieguvumus. Te esot zināma pretruna, jo visi zinot, ka Eiropai jākļūst dinamiskākai, taču tajā pašā laikā visi vēloties saglabāt status quo.
Runājot par gaidāmajām vēlēšanām, Ungārijas premjerministrs atzīst, ka viņa galvenais pretinieks nebūs opozīcijas partija Fidesz, bet populisms un apātija. Apātija, atturot no rīkošanās un populisms liekot cilvēkiem ticēt, ka rīcība vispār nav nepieciešama. Viņš vēlētos cilvēkiem atdot entuziasmu un ticību, ka Ungārija ir veiksmīga valsts. Ja tas izdošoties, vēlētāji gribēšot, lai “mēs turpinām pārvaldīt valsti”.

Franču “Le Monde” raksta: Parakstot Muitas savienības protokolu, Turcija pietuvojās savam mērķim ar laiku iestāties Eiropas Savienībā. Šī valsts joprojām nevēlas oficiāli atzīt vienu no jau esošajām Savienības dalībvalstīm – Kipru (tādējādi radot visai kutelīgu situāciju) un parakstītajam dokumentam pievienojusi deklarāciju, kas varētu izraisīt jaunas debates arī par iestāšanās sarunu sākšanu. Turklāt arī Eiropas valstu un to vadītāju attieksme šajā jautājumā ir visai pretrunīga.

Vācu “Die Welt” saistībā ar to, ka vizītē uz ASV devies Vācijas kristīgo demokrātu ārpolitiķis Volfgangs Štoibe, nevis partijas līdere, kanclera amata kandidāte Angela Merkele, raksta: “Daži novērotāji Vācijā domā, ka A.Merkele pati uz Vašingtonu nav braukusi, jo baidās, ka attēli kopā ar valstī nepopulāro Bušu viņai nāks par ļaunu vēlēšanu cīņā. V.Šoible to noraida: “Merkele ļoti ilgi apsvēra, vai nebraukt pašai. Taču tad, ja CDU priekšsēdētāja dotos uz Vašingtonu, būtu neiespējami noraidīt arī uzaicinājumu ierasties vizītē Maskavā, bet abām vizītēm kopā būtu vajadzīga vesela nedēļa no tikai sešu nedēļu ilgās vēlēšanu cīņas. Tāpēc mēs pieņēmām lēmumu, ka uz Vašingtonu došos es.”
“Amerikāņi cer, ka ar jauno Vācijas valdību vāciešu un amerikāņu attiecības atkal uzlabosies,” sacīja V.Šoible, kurš tikās arī ar ASV ārlietu ministri Kondolīzu Raisu.

Krievu “The Moscov Times”: Pēc tam, kad ASV TV kanāls pārraidīja interviju ar čečenu nemiernieku Šamilu Basajevu, Krievija izteica sašutumu. Basajevs intervijā atzina, ka ir terorists, un atkārtoja agrāk teikto, ka varētu rīkot uzbrukumus, kas būtu līdzīgi Beslanā notikušajam. Maskava ļoti jūtīgi attiecas pret pašmāju un ārvalstu medijiem, kas ļauj izteikties čečenu nemierniekiem, kurus Krievija pielīdzina starptautiskiem teroristiem. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs paziņoja, ka aizliedz militārpersonām kontaktēties ar “ABC”. Savukārt Ārlietu ministrija izsauca ASV vēstniecības pārstāvi, lai darītu zināmu “savu viedokli par terorista intervijas pārraidīšanu”. 

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!