• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noziedzība rūk par spīti problēmām policijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2005., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēlas apvienot valsts ceļu apsaimniekotājus

Vēl šajā numurā

05.08.2005., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Noziedzība rūk par spīti problēmām policijā

Latvijā mazinājies izdarīto noziegumu skaits, bet turas iesīkstējušas problēmas. Par to liecina šā gada pirmo sešu mēnešu pārskats par Valsts policijas (VP) darba rezultātiem.

2005.gada pirmajā pusgadā valstī reģistrēti 26 378 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 3614 jeb 12% mazāk nekā pērn šajā laika posmā. Noziedzība mazinājusies visās jomās, izņemot ekonomiskos likumpārkāpumus un izspiešanas. Policijas vadība norāda: tas nozīmē, ka uzlabojies likumsargu darbs, kā arī būtisku iespaidu uz noziedzības kopainu atstājusi iedzīvotāju skaita samazināšanās valstī. Pēc Valsts centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada 1.jūlijā Latvijā reģistrēti 2 300 500 iedzīvotāju, kas ir par 13 000 mazāk nekā pērn. Turklāt liels skaits valsts iedzīvotāju izbraukuši strādāt ārzemēs.

Rūk izplatītie noziegumu veidi

Mazinājušies pret īpašumu vērstie likumpārkāpumi – 18 647 (- 2259), kas ir 70,8% no visu noziegumu skaita. Mazāk noziegumu izdarīts arī pret drošību un sabiedrisko kārtību – 1605 (- 299), kā arī pret personas veselību un dzīvību – 711 (- 37). Ievērojami samazinājies automašīnu zādzību skaits Rīgā – 626 (-224). Savukārt valstī kopumā transportlīdzekļu zādzību skaits (1088) sarucis par 391. Mazāk izdarīts arī noziegumu, kas saistīti ar šaujamieroču pielietošanu, neatļautu to izgatavošanu, iegādi, glabāšanu, tirdzniecību. Tāpat situācija uzlabojusies attiecībā uz noziegumiem, kurus personas izdarījušas atkārtoti, veikušas grupā, alkohola, narkotisko vai toksisko vielu izraisītā reibumā. Mazāk likumpārkāpumu šogad izdarījušas personas, kas nestrādā un nemācās. Būtiski samazinājies arī zādzību skaits no dzīvokļiem un automašīnām, iedzīvotāju kabatām.
Šogad pirmajā pusgadā izdarīti 2476 sevišķi smagi un 9285 smagi noziegumi, kas ir attiecīgi par 585 un 1395 mazāk nekā pirmajos sešos mēnešos pērn. Reģistrētas 63 tīšas slepkavības un 169 smagu miesas bojājumu nodarīšanas gadījumi ar letālām sekām, kas ir attiecīgi par 32 un 33 šāda veida noziegumiem mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Samazinājies arī laupīšanas, huligānisma un izvarošanas gadījumu skaits.
Uzlabojusies situācija satiksmes drošībā. Sešos mēnešos reģistrēti 21 688 negadījumi, kas ir par 2100 mazāk nekā pērn šajā laikā. Uz ceļiem bojāgājušo personu skaits ir attiecīgi 187 (-27), bet ievainojumus guvušo – 2622 (-325).

GRAF1.JPG (29934 bytes)Ekonomiskā noziedzība aug

Vairumā gājuši ekonomiska rakstura noziegumi. 2005.gada pirmajos sešos mēnešos izdarīti 2127 šāda veida likumpārkāpumi, kas ir par 47 vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. 1043 no tiem ir smagi un sevišķi smagi. Izspiešanu gadījumu skaits (55) palielinājies par trim.
Noziedzība ekonomikas jomā pieaugusi uz kontrabandas, viltotas naudas un valsts vērtspapīru izgatavošanas un izplatīšanas, nelikumīgu darbību ar naudas dokumentiem, piesavināšanās un krāpšanas gadījumu rēķina. Šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēto ekonomisko noziegumu atklāšana, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, palikusi gandrīz nemainīga – atklāti 1307 (-14) šīs kategorijas likumpārkāpumi.
VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas (EP) pārvaldē ierosinātas 60 krimināllietas; 26 no tām kriminālvajāšanai, sešas izbeigtas, bet 19 nosūtītas pēc piekritības. No Kontroles dienesta saņemti 23 materiāli saistībā ar nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Konstatēti vairāki tā sauktās naudas atmazgāšanas veidi, taču Latvija šajos noziegumos galvenokārt izmantota kā tranzītvalsts, informē policija. Likumsargi daudz darba veltījuši arī nelikumīgas degvielas, cigarešu un alkohola aprites apkarošanai.
Ekonomiska rakstura noziegumu skaits saistībā ar straujo dažādu informācijas tehnoloģiju attīstību pēdējo piecu gadu laikā nepārtraukti audzis, bet EP darbinieku īpatsvars Valsts policijas atestēto darbinieku vidū ir 4,1%.
Šogad vairāk bijis arī ar narkotiskām vielām saistītu noziegumu – 573 (+50). Lielākā daļa – 332 – no šiem likumpārkāpumiem izdarīti Rīgā. Aizturēts vairāk nekā 10 stabilu un nozīmīgu narkotiku vairumtirgotāju grupu. Palielinājies no nelegālās aprites izņemtā amfetamīna, metamfetamīna, ekstazī, marihuānas, kokaīna un LSD daudzums. Būtiskas jaunas tendences narkotiku nelikumīgajā apritē šogad nav konstatētas.
2005.gada pirmajā pusgadā VP apbalvoti 6675 darbinieki, pie disciplinārās atbildības saukti 508, kas ir par 201 mazāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos. Disciplinārā kārtā no amata atbrīvoti 17 (-15) policijas darbinieki, krimināllietas ierosinātas pret 32. Par agrāk izdarītiem kriminālnoziegumiem notiesāti 24 darbinieki, kas ir par trim vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. No VP 9899 štata vienībām nokomplektētas ir 9133. Darbu policijā, galvenokārt zemā atalgojuma un sociālo problēmu dēļ, pamet vidēji divi darbinieki dienā. Par VP finansiālajām problēmām “Latvijas Vēstnesī” lasiet nākamnedēļ.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!