• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Invaliditāte nebūs šķērslis, lai strādātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2005., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114039

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sievietes uzņēmējas vīriešus prom nedzen

Vēl šajā numurā

09.08.2005., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Invaliditāte nebūs šķērslis, lai strādātu

Lai cilvēki ar invaliditāti spētu atrast darbu, atsaucīgām jābūt abām pusēm – gan darba devējam, gan ņēmējam. Nereti problēmas rada darba devēju zināšanu trūkums par to, kādi apstākļi jārada cilvēkam ar invaliditāti, ko šādi cilvēki spēj, kā arī invalīdu nedrošība sākt aktīvas darba gaitas pēc vairāku gadu pārtraukuma un bailes no atraidījuma. Lai risinātu šīs problēmas un neskaidros jautājumus un veicinātu cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību, invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” tuvākā gada laikā īstenos trīs projektus.

Darba devēju informēšana

Apvienības “Apeirons” projektu vadītājs Kārlis Viša norādīja, ka, pieņemot darbā cilvēku ar invaliditāti, vispirms jāsagatavo gan darba ņēmējs, gan devējs. Viens no šķēršļiem, kas liedz darbā pieņemt cilvēku ar invaliditāti, ir darba devēju nezināšana par invaliditātes veidiem un nosacījumiem, kādi jāievēro, lai šāds cilvēks varētu strādāt. Tāpēc tiks izdota rokasgrāmata, rīkoti informējoši semināri un veidota 20 minūšu ilga videofilma ar praktiskiem norādījumiem. Rokasgrāmatā apkopotā informācija palīdzēs darba devējiem rast risinājumus tādām problēmām kā vides pieejamība, sociālie kontakti, tehniskie palīglīdzekļi un psiholoģiskā drošība atbilstoši katram invaliditātes veidam.

Informācijas tehnoloģiju iesaistīšana

Projekta laikā plānots izveidot plašu datu bāzi internetā, kurā būtu apkopotas invalīdu vizītkartes darba devējiem audiovizuālā formā.
Datu bāzē informācija par darba meklētāju būs iekļauta divos veidos – kā Word dokuments un kā videoklips. Rakstiskajā daļā tiks saglabāts personas CV, kvalifikācijas un pēdējā aktīvā darbība sīks apraksts. Savukārt video daļā darba meklētājs iepazīstinās ar sevi, pastāstīs par dzīves gājumu, atklās savas stiprās puses un demonstrēs, kā viņš varētu strādāt nākamajā darba vietā. Darba devēji varēs meklēt kandidātus pēc tradicionāliem meklēšanas kritērijiem: izglītības, darbības lauka, darba laika, vecuma un dzimuma.
Paredzēts, ka šādas bāzes izmantošana varētu mazināt darba devēju bailes par cilvēku ar invaliditāti spējām strādāt, jo tiks uzskatāmi demonstrēts iespējamais meklētāja darba process.
Šādu datu bāzi veiksmīgi izmanto jau vairākās Eiropas valstīs – Vācijā, Nīderlandē, Igaunijā un Lietuvā. Piemēram, Vācijā rezultativitātes rādītājs ir 60 procenti, savukārt Nīderlandē 75 procenti no darba meklējumiem beigušies veiksmīgi.

Iespēja būt vadītājam

Apvienības “Apeirons” prezidents Ivars Balodis norādīja, ka invaliditāte nav šķērslis, lai cilvēki, kam tā piemīt, neveidotu savus uzņēmumus. Turklāt I.Balodis iepazinies ar vairākām daudzsološām idejām, tikai trūkstot informācijas un zināšanu bāzes, uz kuras balstīties, lai tās varētu īstenot. Tāpēc projekta laikā tiks izveidota “Uzņēmējdarbības laboratorija cilvēkiem ar īpašām vajadzībām”. Sava veida laboratorijā būs konsultāciju centrs, kurā jaunajiem uzņēmējiem tiks piedāvāta visu veidu palīdzība, sākot un attīstot savu uzņēmējdarbību. Tematiski sagatavoto informāciju papildus individuālajām konsultācijām varēs iegūt arī bukletu, lekciju un interneta resursu veidā.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!