• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kauns". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kā iekārtot Eiropu"

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kauns"

Šis lēmums ir nelaime. Tas reducē Dāniju par otršķirīgu ES dalībvalsti. Tas neļaus mums ietekmēt pašu izvēlēto naudas politiku, vājinās mūsu nacionālo suverenitāti un daudzas citas Dānijas interesēm vitālas jomas.

Tām partijām un kustībām, kas jau kopš 1972. gada katrā referendumā teica "nē", vakardienas "nē" ir nepamatoti liels triumfs.

Tas ir pirmais solis atpakaļ uz to ceļu, kas līdz šim vedis mūs uz priekšu; tagad Dānija sākusi virzīties uz sākumpunktu, kam ar Eiropas kopību ir vāja saikne.

"Nē" teicēji stāsta, ka Dānija neuzticas saviem sadarbības partneriem un viņu labajai gribai. Turpmāk neuzticība būs abpusēja. Turpmākie Dānijas zaudējumi un vilšanās saistībā ar ES sadarbību padarīs proeiropeiski noskaņotos skeptiskus, skeptiķus – par "nē" teicējiem un triumfēt varēs sadarbības ienaidnieki.

Par "nē" nekad nav bijis jāmaksā. Zelta "nē" neprasa politisku atbildību. "Nē" teicēji jūtas droši un paļaujas, ka Dāniju arī turpmāk pārvaldīs "jā" partijas un saslaucīs sadauzītā porcelāna drumslas. Bet šajā gadījumā "nē" ir citāds.

Eiropa turpinās ceļu uz priekšu. Vēsture nestāv uz vietas. Katrs jauns solis uz priekšu palielinās attālumu starp Dāniju un pārējo Eiropu. Dānijā pulkstenis ir apstājies. Ja sekos jauni referendumi, rezultāts būs skaidrs jau iepriekš. Mēs vairs nebūsim kopā ar citiem.

Šajā drūmajā situācijā ir arī kāds uzmundrinājums. Par spīti bezcerīgumam gandrīz puse balsotāju teica "jā". Zaudēts tika ar godu. Rezultāts liecina, ka joprojām var rēķināties ar tiem iedzīvotājiem, kuri Dānijas nākotni redz Eiropas vienotībā.

Vakar mēs nobalsojām par pierasto, zināmo, ko mēs pazīstam pat sapņos. Bet tradīcija ir mirušo demokrātija. Tradīcija liek viņiem lemt pār mums, vai viņi to paši vēlas, vai nē. Diemžēl tradīcija mums ļoti maz stāsta par nākotni, kad jāpieņem izšķiroši lēmumi.

Joprojām tie būs "jā" teicēji un Eiropas piekritēji, kas veidos Dānijas politiku – arī no šīs nepateicīgās pozīcijas, ko paši esam izvēlējušies. Zaudējums liks viņiem runāt skaidru valodu, atbrīvojot tos no 30 gadu ilgās taktiskās lavierēšanas. Vairs nav ko zaudēt.

Mēs jau esam pārdevuši Zviedriju ar savu "nē". Mēs esam raidījuši šoka vilni cauri ES kandidātvalstīm Austrumeiropā, un mēs esam snieguši palīdzīgu roku valūtas spekulantiem. Tagad cīņa būs par to, kā mums saglabāt vienoto Eiropu — bez tās Dānija tiks iesviesta ekonomiskā un drošības politikas krīzē. Jo stiprāka būs Eiropa, jo drošāka būs Dānija.

Dānijas profesionālie "nē" teicēji nedrīkst iznīcināt vislieliskāko un ambiciozāko miera projektu, kādu Eiropa jelkad savā vēsturē pieredzējusi. Citādi mēs pavisam nopietni varēsim runāt par Dānijas kaunu.

"Berlingske Tidende"

— 2000.09.29

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!