• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cenu maratons nedaudz piebremzējis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2005., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārreģistrējušās vien 42 šķīrējtiesas

Vēl šajā numurā

09.08.2005., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cenu maratons nedaudz piebremzējis

Aizvadītajā mēnesī salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenu kāpums apstājies. Arī gada inflācijas pieauguma temps jūlijā nedaudz atslābis. No Baltijas valstīm Latvijā tas gan ir visaugstākais.

TIRGUSDARZENI.JPG (24530 bytes)
Gada inflācija jūlijā

Latvijā – 6,1 procents
Igaunijā – 3,8 procenti
Lietuvā – 1,8 procenti
Lielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām jūlijā bija augļu un dārzeņu cenu kritumam

Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā salīdzinājumā ar situāciju pirms mēneša nav mainījies. Precēm cenas samazinājās par 0,3 procentiem, bet pakalpojumiem pieauga par 0,8 procentiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.
Lielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām jūlijā bija augļu, dārzeņu, apavu un apģērba cenu kritumam, kā arī degvielas un transporta pakalpojumu cenu kāpumam.
Lētāki bija gan augļi, gan dārzeņi. Visstraujāk cenas kritās banāniem (par 25,6 procentiem), tomātiem (par 18,3 procentiem), gurķiem (par 41,6 procentiem), paprikai (par 41,2 procentiem) un kāpostiem (par 35,5 procentiem).
Sākoties sezonas izpārdošanām, cenas kritās arī apģērbam un apaviem. Nedaudz lētākas kļuva sulas un minerālūdeņi, kā arī sporta un atpūtas piederumi un ziedi.
Jūlijā cenas ievērojami pieauga visu veidu benzīnam, dīzeļdegvielai un auto gāzei – vidēji par 5 procentiem. Kā atgādina CSP, administratīvu lēmumu ietekmē sadārdzinājās pasažieru autotransporta pakalpojumi, kā arī īres maksa, ūdensapgāde, atkritumu izvešana un citi mājokļa uzturēšanas izdevumi.
Noslēdzoties vairākām akcijām, nedaudz palielinājās maksa telekomunikāciju pakalpojumiem. Cenas turpināja pieaugt svaigai gaļai un zivīm, piena produktiem, eļļai, taukiem, tabakas izstrādājumiem un ēdināšanas pakalpojumiem.
Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūliju patēriņa cenas pieauga par 6,1 procentu, tai skaitā precēm – par 6, bet pakalpojumiem – par 6,4 procentiem. Gada pieauguma temps ir nedaudz samazinājies. Lielākā pazeminošā ietekme bija augļiem un dārzeņiem, kas šā gada jūlijā kļuva lētāki straujāk nekā pērn, secinājusi CSP. Arī apģērbam un apaviem sezonas izpārdošanas šogad bija plašākas. Nedaudz lēnāk nekā pērn pieauga gaļas, gaļas produktu un labības produktu cenas.
Turpretim pieauguma tempu veicināja degvielas, alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu un transporta pakalpojumu cenu kāpums, kas šā gada jūlijā bija straujāks nekā pērn.
Igaunijā jūlijā patēriņa cenu vidējais līmenis pieauga par 0,4 procentiem. To galvenokārt ietekmēja degvielas cenu kāpums. Cenas kritās augļiem, apģērbam un apaviem. Savukārt gada inflācija aizvadītajā mēnesī Igaunijā bija 3,8 procenti.
Lietuvā patēriņa cenas jūlijā samazinājās par 0,2 procentiem. Cenas kritās apģērbam, apaviem, pārtikai (īpaši augļiem, dārzeņiem, piena produktiem), bet sadārdzinājās degvielai. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūliju patēriņa cenas Lietuvā pieauga par 1,8 procentiem.

“LV” informācija

 

Preces un pakalpojumi, kas vidējā cenu līmeņa pārmaiņas ietekmēja visvairāk, % punkti

Gada laikā

Degviela

+1.05 ?

Piens, siers, olas

+0.67 ?

Ēdināšanas pakalpojumi

+0.51 ?

Gaļa un gaļas izstrādājumi

+0.48 ?

Dārzeņi, kartupeļi

+0.46 ?

Maize un labības produkti

+0.29 ?

Augļi

-0.10 ?

Telefona un telefaksa pakalpojumi

-0.15 ?

Avots: CSP

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!