• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Dāņu "nē" nepalīdzēs kandidātvalstīm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Eiropu nedrīkst sadalīt atkal"

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Dāņu "nē" nepalīdzēs kandidātvalstīm"

Gan kandidātvalstis no Austrumeiropas, gan ES dalībvalstis pauž nožēlu par dāņu "nē" — taču par šī lēmuma sekām ir dažādi viedokļi.

Austrumeiropas valstīs, kas sākušas sarunas par iestāšanos ES, ar vilšanos tika uzņemts dāņu teiktais "nē" Eiropas valūtai.

Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš pauda nožēlu par referenduma rezultātu, vienlaikus noraidot Dānijas eiro pretinieku apgalvojumu, ka dāņu "nē" nāks par labu ES kandidātvalstīm Viduseiropā un Austrumeiropā.

"Šis "nē" var aizkavēt paplašināšanos," viņš saka. "Bet es tik un tā esmu optimists un nedomāju, ka tas izjauks visu paplašināšanās procesu. Latvija un pārējās Baltijas valstis iestāsies ES."

Polijas vicepremjers A. Ananičs neslēpj vilšanos par dāņu "nē". "Mums jārespektē un jāsaprot dāņu izvēle," viņš vakar vakarā sacīja, "bet tā nebūs nekāda palīdzība Polijai iestāšanās sarunu laikā. Dānijas līdzdalība "eirozemē" nodrošinātu kopīgajai valūtai stabilāku nākotni. Mums tas ir svarīgi, jo 70 procentu mūsu ārējās tirdzniecības ir ar Eiropas tirgu, un es domāju, ka dāņu "nē" sagādās eiro zināmas problēmas."

Polijas vicepremjers tomēr nav pārsteigts par dāņu skepsi. Viņš paredz, ka jautājums par subsidaritātes principu un katras atsevišķas valsts lomu ES atkal tiks iekļauts dienas kārtībā.

Pašās ES dalībvalstīs Dānijas vakardienas lēmumam tiek piešķirta mazāka loma. Tā Francijas sociālistiskais premjerministrs Laionels Žospēns vakar vēl pirms referenduma rezultātu paziņošanas teica, ka Dānijas ekonomika ir tik maza, ka dāņu "nē" neatstās ievērojamu iespaidu uz eiro.

Kad rezultāti tika paziņoti, Francijas Ārlietu ministrijas pārstāvis teica, ka Dānijas referenduma iznākums tiks "pieņemts zināšanai".

"Dāņu tautas lēmums nemaina kronas statusu attiecībā pret eiro. Visas Eiropas Savienības dalībvalstis var pievienoties eirogrupai, kad būs tam gatavas."

Vācijas valdība vakar vakarā vēl nevēlējās oficiāli komentēt referendumu, bet Vācijas sociāldemokrātu eksperts ES jautājumos Ginters Glosers teica, ka Vācija, protams, respektēs dāņu lēmumu.

Karls Lamerss no kristīgajiem demokrātiem konstatē, ka Dānija tagad zaudējusi ietekmi uz valūtu, kurai Dānijas krona tik un tā ir piesaistīta.

"Dānijas politiķiem jāpavaicā pašiem sev, vai viņi pret saviem iedzīvotājiem ir pienācīgi izturējušies," teica Lamerss.

"Berlingske Tidende"

— 2000.09.29.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!