• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Hercogs iesaka rīkot referendumu par ES konstitūciju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11412

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ilgais ceļš uz Eiropu"

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Hercogs iesaka rīkot referendumu par ES konstitūciju"

Bijušais Vācijas prezidents Romans Hercogs aicina rīkot referendumu par Eiropas Savienības nākamo konstitūciju. Hercogs "Welt" teica, ka "būtu saprātīgi rīkot referendumu par ES konstitūciju". Pašreiz viņš nodarbojas ar ES Pamattiesību hartas galīgo izstrādāšanu. Tā ES dalībvalstu valstu un valdību vadītājiem ir jāiesniedz oktobra sākumā.

"Es esmu drošs, ka valstu un valdību vadītāji formāli hartu pieņems decembrī," teica Hercogs. Taču Briselē vairojas pazīmes, ka harta kā svinīgs politisks paziņojums varētu tikt pieņemta jau oktobra sākumā galotņu sanāksmē Biaricā.

Trešdien ES Komisija jau akceptēja Eiropas Savienības Pamattiesību hartas projektu. Pēc Komisijas domām, harta būs "svarīgs Eiropas apvienošanas pagrieziena punkts".

Tomēr Hercogs teica, ka vēl paies "daži gadi", līdz harta, kas ietver 52 pantus, tiks pasludināta par tiesiski saistošu. Tikai tad, kad spēkā stāsies ES tiesības, tās 370 miljoniem ES pilsoņu būs iespēja iesniegt sūdzības tiesā par visiem ES orgāniem, tāpat kā visām nacionālajām iestādēm. Pret to galvenokārt apsvērumus izsaka briti, dāņi un zviedri. Hercogs iebilda pret hartas nosaukšanu par "šodienas Eiropas konstitūciju". "Tomēr tā var būt daļa rītdienas Eiropas konstitūcijas," teica Hercogs. Harta neierobežo pamattiesību aizsardzību no Vācijas konstitūcijas puses. "Harta kopumā ir vājāka nekā pamatlikums," teica Hercogs. "Taču dažās vietās labāka."

"Die Welt"

— 2000.09.14.

Nikolauss Blome

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!