• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs un tiekoties ar ASV valsts amatpersonām 8. augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114120

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs un tiekoties ar ASV valsts amatpersonām 8. augustā

Pirmdien, 8.augustā, darba vizītes ietvaros Ministru prezidents Aigars Kalvītis Vašingtonā tikās ar ASV Valsts departamenta sekretāres vietnieku Robertu Zoeliku.
Sarunas laikā uzmanība pievērsta Latvijas un ASV attiecībām, starptautiskajām aktualitātēm un iespējām padziļināt Latvijas un ASV divpusējo sadarbību.
A.Kalvītis bija gandarīts par dinamiskajām Latvijas un ASV divpusējām attiecībām, kuru vistiešākais pierādījums ir intensīvā vizīšu apmaiņa, jo īpaši izceļot ASV prezidenta Džordža Buša vizīti Rīgā šā gada maijā. Latvijai ASV ir stratēģiskais partneris, un tieši uz šādiem pamatiem Latvija vēlas arī padziļināt divpusējās attiecības.
Sarunas gaitā puses apmainījās ar viedokļiem par situāciju Irākā un Afganistānā. Tika pārrunāti arī jautājumi par gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs un NATO infrastruktūras projektiem. A.Kalvītis sniedza pārskatu par Latvijas militārpersonu klātbūtni starptautiskajās operācijās un to turpmākajiem plāniem, kā arī izteica pateicību ASV par tās konsekvento atbalstu, veidojot un attīstot nacionālo bruņoto spēku spējas.
Ministru prezidents iepazīstināja R.Zoeliku ar ieceri nākamā gada maijā Rīgā rīkot īpašu biznesa konferenci, kuras mērķis būs iepazīstināt ASV uzņēmējus ar investīciju un uzņēmējdarbības iespējām Baltijā. Konference būs turpinājums divām konferencēm, kas notikušas Londonā un Vašingotnā.
A.Kalvītis pievērsa uzmanību arī jautājumam par bezvīzu režīmu starp Latviju un ASV. Puses pozitīvi novērtēja aizsākto darbu Visa Roadmap Program ietvaros un atzīmēja, ka jau tuvākajā laikā Vašingtonā jāorganizē ekspertu konsultācijas, kuru laikā jāvienojas par nākamajiem konkrētajiem soļiem, kas tuvinātu bezvīzu režīma ieviešanu.
Ministru prezidents iepazīstināja R.Zoeliku ar Latvijas prioritātēm sadarbības veidošanai ar jaunajiem kaimiņiem ES ietvaros, kur īpaša uzmanība tiek pievērsta sadarbībai ar Moldovu, Gruziju un Ukrainu.
Pārrunājot tālākās sadarbības iespējas, A.Kalvītis norādīja uz interesēm izvērst Latvijas un ASV attiecības ekonomiskajā sadarbībā, cīņā ar terorismu, kā arī drošības un militārajos jautājumos.

Ministru prezidents A.Kalvītis Vašingtonā tikās ar ASV tirdzniecības sekretāru Karlosu Gutjerresu.
Tikšanās laikā A.Kalvītis atzīmēja pozitīvās tendences abu valstu ekonomiskajā sadarbībā, vienlaikus norādot uz Latvijas interesēm piesaistīt ASV investīcijas. Apsverot iespējamību investēt Eiropā, ASV uzņēmējiem vajadzētu izvērtēt tās priekšrocības, ko nodrošina Latvija kā ES un NATO dalībvalsts, turklāt piedāvājot zemus nodokļus, attīstītus pakalpojumus, labu loģistikas sistēmu un iespējas izvērst darbību arī NVS valstīs.
A.Kalvītis lūdza apsvērt iespēju Tirdzniecības departamentam atjaunot ofisu Baltijas valstīs, kas apliecinātu ASV ekonomisko interesi par šo reģionu un tā attīstību.
Ministru prezidents arī norādīja, ka drīzumā paredzēts atvērt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pastāvīgo biroju ASV.
Sarunas noslēgumā A.Kalvītis informēja par triju Baltijas valstu kopējo iniciatīvu nākamā gada maijā Rīgā organizēt investīciju semināru ASV uzņēmējiem un aicināja Tirdzniecības departamenta pārstāvjus tajā piedalīties.

8. augustā Vašingtonā Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar ASV finanšu sekretāru Džonu Snovu. Ministru prezidents informēja Dž.Snovu par Latvijas ekonomikas un finanšu sektora attīstību pēdējā gada laikā. Dž.Snovs ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas ekonomikas izaugsmi, īpaši kopprodukta pieauguma tempus un bezdarba līmeņa samazināšanās tendences Latvijā. Dž.Snovs pauda pārliecību, ka Latvijas konsekventā apņemšanās stingri ievērot atvērta un brīva tirgus principus dod redzamus pozitīvus rezultātus. Īpaša uzmanība sarunas laikā tika pievērsta Latvijas un citu jauno ES dalībvalstu lomai ES konkurētspējas stiprināšanai.
Sarunas laikā Ministru prezidents pieskārās arī jautājumiem, kas saistīti ar Ministru prezidenta izveidotās darba grupas noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas novēršanas jautājumu risināšanai. Amerikas puse ļoti augsti novērtēja Latvijas valdības paveikto pēdējā pusgada laikā.
Ministru prezidents pauda gandarījumu par ASV gatavību sniegt tālāku apmācību Latvijas amatpersonām un finanšu sektora lietpratējiem šajā jomā.
Ministru prezidents arī aktualizēja jautājumu par nepieciešamību palielināt Finanšu uzdevumu un rīcības aģentūras (Financial Action Task Force) organizācijas dalībnieku loku, iekļaujot tajā visas jaunās ES dalībvalstis.
Abas puses apliecināja nepieciešamību un ieinteresētību cieši sadarboties šo jautājumu risināšanā.
Ministru prezidents norādīja, ka Latvija cer uz ekonomiskā klimata uzlabošanos Krievijā un Krievijas iesaistīšanu Pasaules tirdzniecības organizācijā, kas nākotnē varētu pozitīvi iespaidot Latvijas un Krievijas ekonomisko sadarbību.

8.augustā, tiekoties ar ASV darba lietu sekretāri Elēnu Čao, Aigars Kalvītis izteica pateicību par sekretāres darbu 90.gadu sākumā, kad viņa pildīja ASV Miera korpusa direktores pienākumus un izveidoja šīs organizācijas pārstāvniecību Latvijā.
Ministru prezidents iepazīstināja E.Čao ar Latvijas ekonomisko attīstību, reģionālo politiku un izglītības programmām, kā arī valsts atbalstu zinātnei.
Puses pārrunāja jautājumus par iespējām mazināt bezdarba līmeni un iespējām veicināt iedzīvotāju aktīvāku iesaistīšanos biznesā – veicinot apmācību, vienkāršojot iespējas nodarboties ar uzņēmējdarbību un iedrošinot uzsākt savu biznesu. Ministru prezidents norādīja uz Latvijas interesēm sadarboties ar ASV un iegūt pieredzi šajos jautājumos.
A.Kalvītis iepazīstināja arī ar Latvijas pirmā gada pieredzi dalībai ES un tā ietekmi uz valsts ekonomisko attīstību.
Sarunas noslēgumā A.Kalvītis un E.Čao pārrunāja Latvijas prioritātes sadarbībai ar jaunajām kaimiņvalstīm politiskajos, ekonomiskajos un reģionālās attīstības jautājumos.
E. Čao dzīvesbiedrs ir ASV senators un Senāta vairākuma līdera vietnieks Mičs Makkonels, kura vadībā Latviju šā gada maijā apmeklēja ASV senatoru delegācija.

Aivis Freidenfelds, MK preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!