• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ierosināta disciplinārlieta pret tiesnesi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114140

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ierosinātas 733 maksātnespējas lietas

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ierosināta disciplinārlieta pret tiesnesi

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa ir ierosinājusi disciplinārlietu pret Siguldas tiesas tiesnesi.

Pārbaude par tiesneses Maijas Andersones rīcību tika veikta, ņemot vērā prokurora ziņojumu par tiesnesi. Prokurors sūdzējās par to, ka īsi pirms krimināllietas izskatīšanas tiesā viņam radušās domstarpības ar tiesnesi par vietu ierādīšanu tiesājamiem.
Tiesas sēžu sekretāre, ierodoties zālē, lai noskaidrotu ieradušās personas, norādījusi, ka abām tiesājamām personām jāieņem vieta speciāli no citiem procesa dalībniekiem īpaši norobežotā vietā, kas parasti paredzēta tiesājamiem, kuriem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums – un kuri uz tiesu tiek nogādāti konvoja pavadībā.
Tā kā tiesas sēžu zāle bijusi pietiekami liela, prokurors norādījis tiesas sēžu sekretārei, ka šāda rīcība varētu aizskart tiesājamo pašcieņu, jo viņiem nav piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Prokurors norāda, ka tiesas sēžu sekretāre izgājusi no zāles un pēc neilga brīža atgriezusies, paziņojot, ka tiesnese vēlas redzēt prokuroru savā darba kabinetā.
Tiesnese citu tiesas darbinieku klātbūtnē esot izteikusi prokuroram pārmetumus par to, ka viņam neesot tiesību norādīt uz jebkādiem apstākļiem, kas saistīti ar krimināllietas izskatīšanu Siguldas tiesā.
Tiesu administrācija par prokurora ziņojumā minētajiem faktiem lūdza sniegt paskaidrojumus tiesas sēžu sekretārei un tiesnesei.
Tiesnese savos paskaidrojumos norādījusi, ka pēc sekretāres uzklausīšanas par tiesas sēžu zālē izveidojušos situāciju nolēmusi izskaidrot prokuroram, kurš pirmo reizi bijis Siguldas tiesā, kārtību, kādā tiek ierādītas vietas procesa dalībniekiem, tādēļ lūgusi pasaukt prokuroru.
Tiesnešu ētikas kodeksa 2.kanonā noteikts, ka tiesnesim jādarbojas tā, lai veicinātu sabiedrības uzticību tiesas godīgumam un objektivitātei, un tiesnesis nedrīkst pieļaut tāda iespaida rašanos, it kā kāda persona atrodas īpašā stāvoklī, kas ļauj ietekmēt tiesnesi.
Tieslietu ministre, izvērtējot iepriekš minētos apstākļus, secina, ka tiesnese pirms tiesas sēdes, citu lietas dalībnieku klātbūtnē liekot aicināt prokuroru savā darba kabinetā, pieļāvusi Tiesnešu ētikas kodeksa pārkāpumu, jo šāda rīcība citos procesa dalībniekos varēja radīt šaubas par tiesas objektivitāti.
Tiesneses paskaidrojumā norādītos iemeslus prokurora uzaicināšanai uz savu darba kabinetu S.Āboltiņa nav atzinusi par attaisnojošu iemeslu šādai rīcībai, jo tiesnese šo situāciju varēja atrisināt arī tiesas sēžu zālē, uzsākot tiesas sēdi.
Līdz ar to ministre izdarījusi secinājumu, ka M.Andersone pieļāvusi tiesneša necienīgu rīcību, kas ir pamats disciplinārlietas ierosināšanai.
Disciplinārlietas materiāli nosūtīti izskatīšanai Tiesnešu disciplinārkolēģijā.

Tieslietu ministrijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!