• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vasarā jāuzmanās no vecas pārtikas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114141

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vasarā jāuzmanās no vecas pārtikas

Produktiem, kas ātri bojājas, karstums ir lielākais ienaidnieks. Tā kā aizvadītajās nedēļās vasara ar siltu laiku nav lutinājusi, pārtikas izplatīšanas uzņēmumos atklāts mazāk pārkāpumu.

GALA-1.JPG (25238 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Karstajā laikā veikalos, tirgos un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, uzglabājot ātri bojājušos produktus, nereti netiek ievērots temperatūras režīms un to derīguma termiņi. Tie ir raksturīgākie pārkāpumi.
Vasarā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pastiprināti kontrolē, kā pārtikas apritē iesaistītie uzņēmumi ievēro pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņus.
Svelmainajās dienās pircējiem vajadzēja būt īpaši acīgiem, tirgos vai veikalos pērkot augsta riska pārtikas produktus. Piemēram, no 12. līdz 18.jūlijam PVD no 574 pārbaudītajiem objektiem 127 uzņēmumos konstatēja pārkāpumus. Vairumā gadījumu gaļa un tās izstrādājumi, piens, piena produkti, zivis, konditorejas izstrādājumi ar krēmu, salāti un gatavie ēdieni tika uzglabāti augstākā temperatūrā, nekā pieļaujams. Pārējie pārkāpumi bija saistīti ar derīguma termiņa neievērošanu. Vienā nedēļā vien PVD apturēja un izņēma no apgrozības vairāk nekā septiņas tonnas (dominēja svaiga cūkgaļa) un 2100 vienības pārtikas produktu, piemēram, olas, piena un jogurta pakas.
Kad laiks kļuva vēsāks, saruka arī pārtikas izplatīšanas uzņēmumos atklāto pārkāpumu skaits. Laikā no 26.jūlija līdz 1.augustam pārbaudīti 452 uzraudzības objekti visā Latvijā, un 74 objektos jeb 16% no pārbaudītajiem konstatēti pārkāpumi, liecina PVD informācija. Arī vēsākā laikā raksturīgākais pārkāpums ir temperatūras režīma un pārtikas produktu derīguma termiņu neievērošana. Līdz neatbilstību novēršanai tika apturēta sešu tonnu un trīsdesmit gabalu pārtikas produktu izplatīšana, savukārt no apgrozības izņemts 101 kilograms un 52 gabali pārtikas produktu.
Speciālisti atgādina, ka iepērkoties jāpievērš uzmanība pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūrai, kurai ledusskapī vai aukstuma vitrīnā jāsakrīt ar ražotāja norādīto uz produkta iepakojuma. Augsta riska pārtikai tie pārsvarā ir 0 līdz + 8 grādi. Otrs svarīgākais priekšnosacījums – jāpārbauda produkta derīguma termiņš.

“LV” informācija

Uzziņai:

Par pārkāpumiem ātri bojājošos produktu uzglabāšanā vai nekvalitatīvas pārtikas tirdzniecībā iedzīvotāji tiek aicināti informēt Pārtikas un veterināro dienestu, zvanot uz tā uzticības tālruni (automātiskais atbildētājs)7027402 vai informējot attiecīgā rajona dienesta pārvaldi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!