Vasarā jāuzmanās no vecas pārtikas
Produktiem, kas ātri bojājas, karstums ir lielākais ienaidnieks. Tā kā aizvadītajās nedēļās vasara ar siltu laiku nav lutinājusi, pārtikas izplatīšanas uzņēmumos atklāts mazāk pārkāpumu.
Foto: Aigars Jansons, A.F.I. |
Karstajā laikā veikalos, tirgos un
sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, uzglabājot ātri bojājušos
produktus, nereti netiek ievērots temperatūras režīms un to
derīguma termiņi. Tie ir raksturīgākie pārkāpumi.
Vasarā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pastiprināti
kontrolē, kā pārtikas apritē iesaistītie uzņēmumi ievēro pārtikas
produktu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņus.
Svelmainajās dienās pircējiem vajadzēja būt īpaši acīgiem, tirgos
vai veikalos pērkot augsta riska pārtikas produktus. Piemēram, no
12. līdz 18.jūlijam PVD no 574 pārbaudītajiem objektiem 127
uzņēmumos konstatēja pārkāpumus. Vairumā gadījumu gaļa un tās
izstrādājumi, piens, piena produkti, zivis, konditorejas
izstrādājumi ar krēmu, salāti un gatavie ēdieni tika uzglabāti
augstākā temperatūrā, nekā pieļaujams. Pārējie pārkāpumi bija
saistīti ar derīguma termiņa neievērošanu. Vienā nedēļā vien PVD
apturēja un izņēma no apgrozības vairāk nekā septiņas tonnas
(dominēja svaiga cūkgaļa) un 2100 vienības pārtikas produktu,
piemēram, olas, piena un jogurta pakas.
Kad laiks kļuva vēsāks, saruka arī pārtikas izplatīšanas
uzņēmumos atklāto pārkāpumu skaits. Laikā no 26.jūlija līdz
1.augustam pārbaudīti 452 uzraudzības objekti visā Latvijā, un 74
objektos jeb 16% no pārbaudītajiem konstatēti pārkāpumi, liecina
PVD informācija. Arī vēsākā laikā raksturīgākais pārkāpums ir
temperatūras režīma un pārtikas produktu derīguma termiņu
neievērošana. Līdz neatbilstību novēršanai tika apturēta sešu
tonnu un trīsdesmit gabalu pārtikas produktu izplatīšana,
savukārt no apgrozības izņemts 101 kilograms un 52 gabali
pārtikas produktu.
Speciālisti atgādina, ka iepērkoties jāpievērš uzmanība pārtikas
produktu uzglabāšanas temperatūrai, kurai ledusskapī vai aukstuma
vitrīnā jāsakrīt ar ražotāja norādīto uz produkta iepakojuma.
Augsta riska pārtikai tie pārsvarā ir 0 līdz + 8 grādi. Otrs
svarīgākais priekšnosacījums – jāpārbauda produkta derīguma
termiņš.
“LV” informācija
Uzziņai:
Par pārkāpumiem ātri bojājošos produktu uzglabāšanā vai nekvalitatīvas pārtikas tirdzniecībā iedzīvotāji tiek aicināti informēt Pārtikas un veterināro dienestu, zvanot uz tā uzticības tālruni (automātiskais atbildētājs)7027402 vai informējot attiecīgā rajona dienesta pārvaldi.