• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kūpinām - aktīvi un pasīvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vasarā jāuzmanās no vecas pārtikas

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kūpinām – aktīvi un pasīvi

Kaut gan pēdējā gada laikā smēķētāju skaits ir nedaudz samazinājies, Latvijā joprojām ir daudz nikotīna cienītāju. 31% iedzīvotāju ir ikdienas pīpmaņi, turklāt aptuveni trešdaļa jauniešu vecumā no 13 līdz 15 gadiem vismaz reizi mēnesī izsmēķē cigareti.

SMEKESANA-1.JPG (19403 bytes)
Sievietes vairāk domā par smēķēšanas atmešanu, taču vīriešiem tas labāk izdodas
Foto: A.F.I.

Latvijā tāpat kā Lietuvā, Igaunijā, Čehijā, Polijā un Ungārijā ir visaugstākais smēķēšanas līmenis Eiropas Savienībā jauniešu vidū. Kā liecina pētījums “Veselības uzvedība skolas vecuma bērniem”, kurā tika analizēti jauniešu smēķēšanas paradumi trīsdesmit piecās valstīs, vienpadsmit gadu vecumā apmēram 15 procenti bērnu ir izpīpējuši vismaz vienu cigareti. Piecpadsmit gadu vecumā šis skaitlis ir pieaudzis līdz pat 62 procentiem. Šie dati liek pievērst rūpīgāku uzmanību Latvijas situācijai.
Laikā no 1998. līdz 2002.gadam smēķēja vairāk nekā puse Latvijas vīriešu, taču pērn šīs skaitlis samazinājies līdz 47,5%. Arī smēķējošo sieviešu kļuvis nedaudz mazāk, aizvadītajā gadā smēķētāju bija 17,8%. Veselības veicināšanas valsts aģentūra ir noraizējusies, ka ik gadu palielinās 11 līdz 15 gadus veco meiteņu skaits, kas ir izmēģinājušas vai regulāri smēķē.
Jauniešu smēķēšana ir aktuāla problēma daudzās jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs. To veicinošie faktori galvenokārt ir cigarešu pieejamība un cena, pasīvā smēķēšana, plašsaziņas līdzekļi un reklāma, uzskata Veselības veicināšanas valsts aģentūras (VVVA) organizatoriski metodiskās nodaļas speciālists Jānis Caunītis. Jaunieši ir viegli ietekmējami, tādēļ viņi vairāk pakļaujas apkārtējo cilvēku un reklāmu iedarbībai. Daudz cigarešu reklāmu ir laikrakstos un sieviešu žurnālos, un tas, iespējams, ir ietekmējis smēķējošo meiteņu īpatsvara pieaugumu. Pasīvai smēķēšanai vairāk nekā divas trešdaļas jauniešu ir pakļauti sabiedriskās vietās un mājās. J.Caunītis darīja zināmu, ka smēķēšanu veicina arī cigarešu cenas, kas ir zemākās Eiropā. Turklāt vairāk nekā puse 13–15 gadus veco pīpētāju VVVA veiktajā aptaujā atzīst, ka viņu vecums nav traucējis iegādāties cigaretes.

Uzziņai:

* Smēķējošie vīrieši vidēji dienā izsmēķē 15,5 cigaretes, bet sievietes – 8,7.
* Visvairāk cigarešu dienā izsmēķē vīrieši vecumā no 45 līdz 54 gadiem (18) un sievietes – no 35 līdz 44 gadiem (10).

Egija Daukste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!