• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Izolācijas briesmas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11421

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kandidātvalstis ir satrauktas"

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Izolācijas briesmas"

Eiropas Parlamenta Ārpolitikas komisijas vadītājs Elmārs Broks (KDS) par KDS/KSS prasībām ES.

Spiegel : Broka kungs, KDS/KSS stratēgiskajā dokumentā kā priekšnoteikumu ES paplašināšanai prasa skaidru kompetenču norobežošanu starp Briseli un nacionālajām valstīm. Šādas ES reformas nav paredzētas. Vai KDS/KSS aicina atlikt Savienības paplašināšanu?

Broks : Diemžēl, to var interpretēt arī šādi. Neviens pašreiz notiekošajā Starpvaldību konferencē līdz galotņu sanāksmei decembrī Nicā nav gatavs un nav arī spējīgs līgumā iekļaut kompetenču norobežošanu. Tomēr mēs varam panākt, lai tā kļūtu par nākamā reformu raunda tēmu, kas var sākties, agrākais, 2004. gadā.

Spiegel : Acīmredzot toni nosaka KDS vadītājs Edmunds Štoibers. Vai KDS/KSS ir gatava apdraudēt eiropieša Helmūta Kola mantojumu?

Broks : Pastāv briesmas, ka KDS/KSS varētu Eiropā sevi izolēt. Taču opozīcijai vairs nevar pārmest, ka tā ignorē realitāti.

Spiegel : Kā jūs izskaidrojat to, ka arī tādi vadošie politiķi kā Angela Merkele un Frīdrihs Mercs paraksta šādas prasības?

Broks : Es pieņemu, ka KDS vadībā nevalda pietiekama skaidrība, kādam jābūt valdību starpā pieņemtajam reformu plānam.

Spiegel : Vai arī KDS/KSS mācās no Jerga Haidera un viņa politikas iepretī Briselei?

Broks : KDS/KSS nav antieiropeiska. Taču prasība norobežot kompetences pirms ES paplašināšanas ir jārespektē. Nevar būt tā, ka Eiropas Savienības tālākā attīstība un Vācijas izredzes veicināt samierināšanos gan austrumos, gan rietumos būtu atkarīgas no federālo zemju problēmām ar kompetencēm.

Spiegel : Vai "nē" straujai ES paplašināšanai varētu būt populārs 2002. gada Bundestāga vēlēšanu cīņā?

Broks : .... Pret Eiropu nevar uzvarēt nevienās vēlēšanās.

Spiegel : Tomēr eksistē bailes, ka avantūra var izrādīties pārāk dārga.

Broks : Tāpēc tagad relatīvi ātri ir jāuzņem dažas valstis, kuras jau izpilda uzņemšanas kritērijus. Pārējām vajadzēs gaidīt ilgāk. ES līdz 2002. gada beigām, veicot institucionālas reformas, grib būt gatava jaunu dalībvalstu uzņemšanai. Mums ir svarīgi, lai pirmajā raundā būtu Polija. Tādām valstīm kā Igaunijai, Slovēnijai un Ungārijai mums ir jāpievienojas tā, lai tās varētu piedalīties 2004. gada Eiropas vēlēšanās. Tikai tā Austrumeiropā eksistēs paļāvība, ka durvis uz Eiropu būs atvērtas.

"Der Spiegel"

— 2000.09.Nr.39

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!