• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Serbiem jāpaļaujas pašiem uz sevi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Spānijā uztraucas par varu un naudu"

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Serbiem jāpaļaujas pašiem uz sevi"

"Die Welt" saruna ar Krisu Patenu.

ES ārējo attiecību komisārs Kriss Patens izsakās par varas maiņu Belgradā. Taču viņš atzīst, ka šīs pārmaiņas tautai ir jāpanāk pašai. ES līdzekļi politiskā spiediena izdarīšanai uz Miloševiču ir ierobežoti.

Die Welt: Vai jūs esat gatavs derēt, ka Miloševičs nākamajās dienās atteiksies no sava amata?

Kriss Patens : Es nekad neesmu slēdzis derības pat par vēlēšanu rezultātiem Lielbritānijā, lai gan tās norisinās bez viltojumiem. Taču skaidrs ir viens: pārliecinošs vairākums būs pret Miloševiču un par pārmaiņām. Tas bija redzams arī pēc parlamenta un vietējo vēlēšanu rezultātiem.

Welt : Miloševičs nav pazīstams kā tāds, kurš savu politiku varētu mainīt atbilstoši vēlēšanu rezultātiem.

Patens : Režīmam vajadzēs rēķināties ar plaša mēroga sakāvi. Miloševiča spēles telpa kļūst arvien šaurāka.

Welt : Kas jums ļauj būt pārliecinātam, ka viņa konkurents Koštuņica būs īsts demokrāts?

Patens : Es nešaubos, ka Koštuņica ir serbu nacionālists. Taču es ļoti ceru, ka viņa nākotnes plāni būs demokrātiski. Cilvēki Serbijā nebalsotu par Koštuņicas kungu, ja domātu, ka ar viņu viss turpināsies tāpat kā līdz šim.

Welt : Kā tagad rīkosies Miloševičs?

Patens : Viņš mēģinās izošņāt un atrast ceļu, kā izraisīt nemierus. Miloševičs ir pazīstams ar to, ka viņš iekšējās problēmas izspēlē uz ārpusi.

Welt : Ko var darīt ES, lai to novērstu?

Patens : Mēs visiem līdzekļiem mēģināsim stabilizēt ģeogrāfisko apkārtni. Kas attiecas uz Serbiju, mēs vēlēšanās neiejauksimies. Taču mēs esam skaidri paziņojuši, ka esam gatavi radikālām kursa maiņām attiecībās ar Serbiju, ja notiks demokrātiskas pārmaiņas. Francijas ārlietu ministrs Ibērs Vedrīns jau šodien izteicās par sankciju izbeigšanu. Mēs vēlamies valsti atgriezt Eiropā.

Welt : Vai tas nozīmē, ka ES tagad atgriezīs naudas krānu?

Patens : Īsākā termiņā mēs varam palielināt humanitārās palīdzības apjomu. Serbijā ir bijusi slikta raža, tāpēc tur noteikti būs nepieciešama palīdzība. Šogad mēs palīdzībai esam izdevuši 110 miljonus marku.

Welt : Vai ES un NATO varētu kaut ko īslaicīgi darīt, lai realizētu vēlētāju gribu? Vai ir iespējams pastiprināt politisko spiedienu uz Miloševiču?

Patens : Lielāko spiedienu uz viņu ir izdarījuši cilvēki, kuri balsoja pret viņu. Pat režīma iekšienē pieaug to skaits, kuri redz, ka tumšais Miloševiča laiks vairs ilgāk turpināties nedrīkst un ka pārmaiņas nāks par labu visiem, izņemot dažus gangsterus.

Welt : Tātad pirmajā laikā serbiem cīņā pret režīmu būs jāpaļaujas pašiem uz sevi?

Patens : Jā. Cilvēki tur ir ļoti drosmīgi, un es ceru, ka viņi arī tiks attiecīgi atalgoti. Nebūtu taisnīgi tagad no ārpuses prasīt no serbiem drosmi, kāda pašiem nav jāizrāda.

"Die Welt"

— 2000.09.27.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!