• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Maskavā grāmatzīmes stāsta par Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2005., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114341

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Svētki galvaspilsētā

Vēl šajā numurā

12.08.2005., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Maskavā grāmatzīmes stāsta par Latviju

Visu augustu Maskavas Ekslibru muzejā ir skatāma grafiķa Imanta Ozoliņa portretisko grāmatzīmju izstāde ar devīzi “Pēc 50 gadiem Maskavā”. Tā ir it kā pārskats par aizvadīto pusgadsimtu kopš mākslinieka dienesta gadiem Maskavā un pirmajiem zīmētajiem portretiem, un daļa no darbiem tapuši iecerētajai grāmatai “Cilvēks – mūsu bagātība”.

OZOLINS5.JPG (21489 bytes)

Muzeja vadība ļoti pārdomāti iekārtojusi ekspozīciju. Atsevisķos stendos ir plaši pazīstamiem māksliniekiem veltītas grāmatzīmes. Vidējās paaudzes apmeklētāji kā par savu draugu portretiem priecājās, atpazīstot Viju Artmani, Gidonu Krēmeru, Laimu Vaikuli un citus māksliniekus viņiem darinātajās grāmatzīmēs. Atsevišķs stends iekārtots Mārim, Ilzei, Andrim un Marijai Liepām, kas īpaši piesaistīja maskaviešu uzmanību. Profesionāļu interesi izraisīja māksliniekiem Jānim Pipuram, Alfejam Bromultam un brāļiem Ģērmaņiem darinātie ekslibri, kuros, viņuprāt, ar lakoniskiem līdzekļiem daudz pateikts par šiem cilvēkiem.
Atklāšana 3.augustā pulcināja daudz bibliofilu, mākslinieku un kolekcionāru. Profesionāļi ļoti interesējās par grafikā sasniegto rezultātu otas un guaša tehnikā, kas maskaviešiem mazāk pazīstama.
Latvijas vēstniecības Maskavā trešais sekretārs Andrejs Kovaļovs bija patīkami pārsteigts, ka no ekslibriem var izveidot tik plašu un interesantu izstādi, kas popularizē ne tikai miniatūrgrafiku, bet – kā šajā gadījumā – arī Latvijas tēlu.
Muzeja direktors Vladimirs Loburevs ir ieinteresēts sadarbībā ar kaimiņvalstu māksliniekiem. Pirms dažiem gadiem muzejā bijusi igauņu mākslinieku izstāde. Turpmākajos plānos paredzēta Rīgas kolekcionāru tematiska izstāde “Kaķi grāmatzīmēs”. Cilvēki visur ir vienādi. Maskaviešiem, tāpat kā rīdziniekiem, patīk ekslibri ar mazajiem murrātājiem, ko uzskatāmi demonstrēja izstādes apmeklētāju vēlēšanās iegūt kā suvenīru tieši tās Imanta Ozoliņa grāmatzīmes, kurās bez portreta bija redzams arī kaķis.
Pirmajai izstādes apmeklētājai Marinai Platonovai gan ekslibris saistījās tikai ar tā praktisko funkciju – ielīmēt grāmatā kā īpašuma zīmi. Jaunā dāma atzina, ka vienkopus savāktie un eksponētie miniatūrgrafikas darbiņi izskatās iespaidīgi.
Atklāšanas noslēgumā Imants Ozoliņš pateicās viesmīlīgajiem saimniekiem un uzdāvināja muzejam savu kolekciju. Mākslinieks un viņa dzīvesbiedre bija gandarīti, ka uz šo pasākumu braukuši kā uz svētkiem, jo izstādes noformēšanā lielu darbu ieguldīja paši muzejnieki.

Rita Pommere,
Rīgas ekslibristu klubs

OZOLINS4.JPG (33138 bytes) OZOLINS3.JPG (31389 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!