• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un ASV: veiksmīgais dialogs turpinās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2005., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Poļu jūrasbraucēji atgādina vēsturi

Vēl šajā numurā

12.08.2005., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un ASV: veiksmīgais dialogs turpinās

Māris Riekstiņš, Latvijas vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

RIEKSTINS.JPG (12534 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

– Vai piekrītat savas kolēģes, ASV vēstnieces Latvijā Ketrinas Todas Beilijas vērtējumam “Latvijas Vēstnesī”, ka Ministru prezidenta vizīte ir teicams turpinājums prezidenta Džordža Buša vizītei Latvijā?

– Neapšaubāmi, Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vizīte ir turpinājums veiksmīgajam dialogam, kas pastāv starp Latviju un ASV jau kopš mūsu valsts neatkarības atgūšanas. Prezidenta Džordža Buša vizīte Latvijā šā gada maijā bija zināmā mērā kulminācija šim dialogam. Latvijas Ministru prezidenta vizītes laikā Vašingtonā, tiekoties ar ASV administrācijas pārstāvjiem, tika turpinātas sarunas par jautājumiem, kas ir nozīmīgi abām valstīm: sadarbība situācijas noregulēšanā Irākā un Afganistānā, atbalsts demokratizācijas un reformu procesiem Ukrainā, Gruzijā un Baltkrievijā, sadarbība organizētās noziedzības un noziedzīgi iegūto naudas līdzekļu legalizācijā, ekonomisko sakaru veicināšanas iespējas, Eiropas Savienības tālākas attīstības tendences un vēl citi jautājumi.

– Ar ko atšķiras vizītes raksturs Vašingtonā un Sietlā? Kuru no abiem vizītes posmiem uzskatāt par nozīmīgāku?

– Uzskatu, ka abi vizītes posmi ir nozīmīgi. Ja programma Vašingtonā ietvēra tikšanos ar ASV administrācijas pārstāvjiem, tad Sietlā tā vairāk orientēta uz ekonomiska rakstura, kā arī konkrētu sadarbības projektu izstrādi. Domāju, ka labas perspektīvas ir sadarbībai ar kompāniju “Microsoft”, kā arī Geitsa fondu jautājumos, kas saistīti ar Latvijas bibliotēku attīstības projektu. Delegācijas sastāvā ir arī kultūras ministre Helēna Demakova, kurai tagad ir laba iespēja par šiem projektiem runāt. Es ceru, ka pozitīvas attīstības gadījumā Latvijas bibliotēku sistēma varētu kļūt par vienu no modernākajām Eiropā.

– Kopā ar Ministru prezidentu ASV ieradušies 40 Latvijas pārstāvji. Kā vērtējat viņu līdzdalību vizītē?

– Latvijas uzņēmēju ierašanās Sietlā kopā ar Ministru prezidentu vērtējama pozitīvi, jo tas dod iespēju veidot jaunus kontaktus un, iespējams, arī jaunus biznesa projektus. Svarīgi, ka Ministru prezidents, uzrunājot gan Latvijas, gan amerikāņu uzņēmējus, dod skaidru signālu: šādai sadarbībai ir Latvijas valdības atbalsts. Par to, ka pastāv abpusēja sadarbības interese, liecina kontakti, kas jau ir attīstījušies starp Latvijas kompāniju “Dati” un amerikāņu uzņēmumu “Exigen Group”.

– Kādu iespaidu, jūsu skatījumā, vizīte atstās uz turpmākajām Latvijas un ASV attiecībām?

– Kā jau minēju, šī vizīte ir kārtējais solis mūsu divpusējā dialogā. Latvija uzskata, ka ASV mūsu valstij ir ļoti nozīmīgs sadarbības partneris. Mūsu attiecības ir teicamas, taču tas nenozīmē, ka par šo attiecību tālāku pilnveidošanu nebūtu jārūpējas. Tieši pretēji – tas jādara diendienā. Īpaši ceru, ka vizīte dos papildu stimulu ekonomiskās sadarbības ziņā. Sagaidu arī, ka jau šogad darbu ASV sāks Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvis. Tāpat esam vienojušies ar ASV pusi nākamā gada pavasarī Rīga rīkot plašu konferenci par uzņēmējdarbības iespējām Latvijā un citās Baltijas valstīs.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!