• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meklē pretzāles atkritumu epidēmijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2005., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114353

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vērsīsies pret fiktīvajiem uzņēmumiem

Vēl šajā numurā

12.08.2005., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Meklē pretzāles atkritumu epidēmijai

Šodien Rīgā plašā diskusijā spriedīs par būtiskākajiem mehānismiem, kā mainīt iedzīvotāju attieksmi pret vides piesārņošanu. Latvijai par īpaši smagu nastu kļuvusi atkritumu problēma mežos.

CUKMENS.JPG (25371 bytes)
Cūkmens, kura devīze ir “Par netīru Latviju!”, augustā mežos meklē piedrazotākās vietas
Foto no LVM arhīva

Atkritumi mežā piesaista jaunus atkritumus. Vieta, kur kāds reiz izgāzis drazas, pakāpeniski pārtop nelegālā izgāztuvē. Brīvā dabā atpūšas arī arvien vairāk iedzīvotāju, kam diemžēl ir sava ēnas puse – turpat mežos, pļavās, upēs, pludmalēs atpūtnieki pamet “liecības” par labi pavadītu laiku.
“LV” jau rakstīts, ka akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”, norūpējusies par arvien pieaugošo problēmas izplatību, vasarā sāka sociālo kampaņu “Nemēslo mežā!”, kuras antivaronis Cūkmens personificē meža piesārņošanu un piesārņotājus.
Sadarbībā ar domubiedru grupu “Tīri meži”, kas jau vairākus gadus dažādos novados sakopj mežus, augustā pieteikta akcija “Tīri meži”. Piemēram, sestdien, 13.augustā, vienlaikus notiks astoņas talkas Mežaparkā, Carnikavā, Baltezerā, Garciemā, Gaujā, Tūjā, Pāvilostā un Klapkalnciemā, informē LVM komunikācijas projektu vadītāja Līga Zute. Rīkotāji aicina tajās piedalīties.

Akcija rod atbalstītājus

Aizvakar, 10.augustā, vides ministrs Raimonds Vējonis uz tikšanos Vides ministrijā bija aicinājis sabiedriski aktīvus cilvēkus no domubiedru grupas “Tīri meži” un Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas pārstāvjus (LASUA), lai vienotos par sadarbību. Asociācija, kas apvieno vairāk nekā 40 uzņēmumus no 29 pilsētām, solīja atbalstīt akciju. Vairākās vietās, kur iecerēts rīkot talkas, tiks izvietotas atkritumu tvertnes. LASUA pārstāvji solījuši arī bezmaksas atkritumu izvešanu un utilizāciju. Atkritumu tvertnes izvietos Carnikavā, Gaujā un Garciemā, kā arī Košragā, liecina Vides ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājas pienākumu izpildītājas Kristīnes Barševskas sniegtās ziņas. Tā kā drazās, iespējams, var būt arī bīstamie atkritumi, pašlaik tiek pārdomāts, kādi un cik konteineru jāuzstāda.
Savukārt vides ministrs solījis, ka aicinās akcijā līdzdarboties SIA “Getliņi EKO”.

Pētīs atkritumu apsaimniekošanas nepilnības

Lai atbalstītu līdzīgus vides sakopšanas pasākumus, jāiz-strādā mehānisms, kā veicināt sabiedrisko organizāciju un attiecīgo teritoriju atkritumu apsaimniekotāju komunikāciju un sadarbību, uzskata R.Vējonis.
Tas būs viens no aspektiem, par ko šodien, 12.augustā, spriedīs akcijas rīkotāju organizētajā diskusijā. Tajā iecerēts mudināt sabiedrību aizdomāties par vides piesārņošanas problēmām un izgaismot cēloņus, kas tās provocē. Amatpersonas un speciālisti, piemēram, analizēs, cik apmierinoša ir atkritumu apsaimniekošanas kārtība ārpus apdzīvotām vietām, īpaši jūras piekrastes joslā, un kāda ir pašvaldību kapacitāte un finansējumus šo problēmu risināšanai. Iecerēts izvērtēt arī ceļmalu piedrazošanas cēloņus, kā arī to, vai lielo maģistrāļu iekārtojums atbilst konkrēto lielceļu noslogotībai un kas ir atbildīgs par atkritumu tvertņu izvietošanu ceļmalās.
Diskusijā aicināti piedalīties tieslietu ministre, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, vides ministrs, pārstāvji no Finanšu ministrijas, Latvijas Zaļā punkta, LVM, Latvijas Vides aizsardzības fonda, Pasaules dabas fonda, LASUA, Rīgas Meža aģentūras un SIA “Vides projekti”.
Cūkmena balvas izcīņai fotogrāfijas, kurās attēlotas sušķīgākās vietas mežā un pie mežiem, piemēram, nelegālās izgāztuves, atkritumi atpūtas vietās, jāsūta:
pa e-pastu: cukmens@lvm.lv
pa pastu: “Nemēslo mežā!”, a/s “Latvijas valsts meži”, Kristapa iela 30, Rīga, LV – 1046
Balvu konkursa noslēgumā Cūkmens pasniegs tam fotogrāfijas autoram, kuram vislabāk būs izdevies attēlot mežu piesārņošanas problēmu.
Konkursa noslēgumā “Latvijas valsts meži” rīkos fotoizstādi, kuras laikā vides ekspertu žūrija izvēlēsies uzvarētāju.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Fakti:

Problēmas mežā rada:

* nelegālās izgāztuves:
ar transportu sasniedzamās vietās izgāzti sadzīves atkritumi;
nolietota sadzīves tehnika, mēbeles un citi lielgabarīta krāmi;
būvgruži un būvmateriālu atliekas;
* atpūtnieku atstātie atkritumi atpūtas vietās un meža masīvos;
* autobraucēju pa automašīnu logu izmestie atkritumi. Tiek piemēslotas ceļmalas, daļu vējš iepūš mežā. Drazas ieķeras zaros, un koki tiek “izrotāti” kā Ziemassvētku eglītes;
* automašīnu mazgāšana brīvā dabā;
* pie mežu ezeriem atstātās makšķerauklas, kas ir nāvējošas putniem un meža zvēriem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!