• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz ūdens lielceļiem - tikai pēc eksāmena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2005., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114358

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ūdens līmenis joprojām ceļas

Vēl šajā numurā

12.08.2005., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz ūdens lielceļiem – tikai pēc eksāmena

Eksāmeni, kas būs jākārto, lai iegūtu ūdensmotocikla, motorlaivas vai kutera vadītāja kvalifikāciju, tiks pieņemti datorizēti, paredz noteikumu projekts par mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāju sertificēšanu un apmācību.

UDENSMOTOCIKLS.JPG (14187 bytes)
Vecās vadītāju apliecības būs derīgas līdz tajās norādītajam termiņam, bet ne ilgāk kā līdz 2006.gada 1.janvārim. Nākamajā sezonā tās vajadzēs apmainīt
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Par mazizmēra kuģošanas līdzekļu (ūdensmotociklu, kā arī motorlaivu un kuteru, kuru garums nepārsniedz 12 metrus) vietu publiskajā telpā un normatīvo aktu instrumentiem, kas to regulē, “LV” rakstīts vairākkārt. Arī par problēmām, kuru pamatā bija neskaidrās vadītāju tiesības, pienākumi un atbildība. Pavasarī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos (publicēti “LV” 18.03.2005.) mazizmēru kuģošanas līdzekļu vadītājiem noteica stingrākas prasības. Kā zināms, līdz šim bija juceklis ar vadītāju apliecībām. Noteikumi ieviesa skaidrību, kas un kam tās izsniedz. Tie arī paredzēja, ka, lai to iegūtu, būs jākārto eksāmens.
Tagad izstrādāts jauns noteikumu projekts, kurā precīzi noteikta kārtība, kā notiks apmācība, kā tiks pieņemti eksāmeni un izsniegta vadītāja apliecība. Vakar Satiksmes ministrija to pieteica Valsts sekretāru sanāksmē.
Iecerēts, ka mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītājam vajadzīgās zināšanas, prasmes un iemaņas drīkstēs apgūt pašmācības ceļā.
Eksāmenu biļešu jautājumus apstiprinās satiksmes ministrs. Pārbaudījums būs jākārto datorizēti. Ja pretendents eksāmenu nenokārto, to atkārtoti pieņems ne agrāk kā pēc septiņām dienām, paredz noteikumu projekts.
Apliecību ūdensmotociklu un motorlaivas vadīšanai varēs iegūt no 14 gadu vecuma, savukārt, lai vadītu kuteri, jaunietim jābūt vismaz 16 gadus vecam.
Plānots, ka kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecība būs no speciāliem materiāliem izgatavots kredītkartes formāta dokuments ar pretviltošanas elementiem. Apliecība dos tiesības vadīt mazizmēra kuģošanas līdzekļus iekšējos ūdeņos un jūrā Latvijas piekrastē ne tālāk kā desmit kilometrus no krasta. Tās derīguma termiņš būs desmit gadi.
Par mazizmēru kuģošanas līdzekļu vadītāju sertificēšanu, kā arī par vadītāju reģistru būs jāgādā CSDD.
Cilvēkiem, kuriem ir cita atpūtas kuģa vadītāja kvalifikāciju apliecinošs dokuments, apliecību izsniegs bez eksāmena kārtošanas. Tas pats attiecas uz tiem, kuriem ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Jūrniecības tehniskā centra izdotās kuģošanas līdzekļu vadīšanas apliecības un Latvijas Jūras burāšanas savienības Burāšanas skolas izdotās motorjahtu vadītāju apliecības.
Maksu, par kādu tiks pieņemts kvalifikācijas iegūšanas eksāmens un izsniegta apliecība, noteiks satiksmes ministrs.
Kā paredz minētie noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos, tie, kuriem nav tiesību, drīkstēs vadīt mazizmēra kuģošanas līdzekli bez vadītāja apliecības līdz šā gada 1.oktobrim. Savukārt līdz šim izsniegtās vadītāju apliecības būs derīgas līdz tajās norādītajam termiņam, bet ne ilgāk kā līdz 2006.gada 1.janvārim.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!