• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vērsīsies pret fiktīvajiem uzņēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2005., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114359

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vizma Belševica

Vēl šajā numurā

12.08.2005., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērsīsies pret fiktīvajiem uzņēmumiem

IENEMUMI.JPG (16735 bytes)
VID ģenerāldirektora vietnieks, VID Muitas kriminālpārvaldes direktors Vladimirs Vaškevičs, VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns un VID ģenerāldirektora pirmā vietniece, Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nellija Jezdakova
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Tā kā Valsts ieņēmumu dienests (VID) nodokļu administrēšanas procesā saskaras ar problēmām, ko rada nepilnības ne vien nodokļu, bet arī citos normatīvajos aktos, dienests iesniedzis Finanšu ministrijai un citām ministrijām priekšlikumus grozījumiem šajos aktos. VID ģenerāldirektora pirmā vietniece, Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nellija Jezdakova skaidro, ka tas darīts, reaģējot arī uz ekonomisko apstākļu izmaiņām un apgūstot ārvalstu nodokļu administrēšanas pieredzi.
Kā zināms, viena no lielākajām problēmām, ar ko savā darbā saskaras VID, ir fiktīvo uzņēmumu darbība. Bet pašlaik spēkā esošajos normatīvajos aktos nav definēti tādi jēdzieni kā fiktīvs uzņēmums un fiktīva persona. Tādēļ arī nav paredzēta atbildība par sadarbību ar tiem. VID uzskata, ka uzņēmumiem, kuri sadarbojas ar fiktīvām firmām, jānes zināma atbildība. Tā kā šobrīd publiski nav pieejama informācija par uzņēmumiem, kuru saimnieciskā darbība juridiski ir apturēta, sadarbojoties ar tiem, nākas ciest godīgajiem uzņēmumiem. N.Jezdakova ir pārliecināta, ka sabiedrība steidzami jāinformē par šādiem uzņēmumiem.
Turpmāk, nosakot atbildību par sadarbību ar fiktīvu uzņēmumu, sods varētu tikt diferencēts, sākotnēji to nosakot 30% apmērā un līdz 100% palielinot atkārtota pārkāpuma gadījumā. Šā jautājuma risināšanai VID ir iesniedzis priekšlikumus Tieslietu ministrijai, kur izveidota darba grupa, kas strādā pie vairākiem normatīvo aktu grozījumiem.
Liekot šķēršļus fiktīvu firmu dibināšanai, VID ierosinājis grozījumus arī Komerclikumā, kas liegtu citai personai ar pilnvaru reģistrēt Komercreģistrā komersantu, jo pašlaik šī iespēja bieži tiekot izmantota fiktīvu uzņēmumu reģistrēšanai.
Lai nodrošinātu sev pieeju informācijai par visiem atvērtajiem un slēgtajiem nodokļu maksātāju norēķinu kontiem, VID nācis klajā ar priekšlikumu izveidot šo kontu reģistru. Pašlaik daudzi uzņēmumi bankās atver norēķinu kontus, par to neziņojot VID, jo ar likumu nav noteikts, ka šādi konti jādeklarē. Nodokļu administrēšanas procesā tas apgrūtina gan kontroles, gan piedziņas darbu. Lai mainītu šo situāciju, VID speciālisti ierosina iestrādāt likumdošanā normu, kas paredz, ka nodokļu maksātājam jādeklarē visi savi norēķinu konti. VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns uzskata, ka banku kontu reģistra izveide atvieglos darbu arī pašām bankām.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!