• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mūsu tautas kopā veido vēsturi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2000., Nr. 348/349 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Lietuvas jūras robežu

Vēl šajā numurā

05.10.2000., Nr. 348/349

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mūsu tautas kopā veido vēsturi"

Vakar, 4. oktobrī, Latvijā uzturējās Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretāra vietnieks drošības jautājumos Daniels Hamiltons

Vakar, 4. oktobrī, mūsu valsti apmeklēja ASV valsts sekretāra vietnieks drošības jautājumos Daniels Hamiltons ( Daniel Hamilton ). Viņa kompetencē ASV Valsts departamentā ir reģionālās politiskās un militārās sadarbības jautājumi, tai skaitā NATO un EDSO darbība, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība un Dienvidaustrumeiropas stabilitātes pakts. D.Hamiltons ir arī Ziemeļeiropas iniciatīvas īpašais koordinators.

Vakar ASV vēstniecības sabiedrisko attiecību nodaļā notika preses konference, kurā D.Hamiltons informēja par ASV iniciatīvām Baltijas reģionā. ASV valsts sekretāra vietnieks uzsvēra, ka viņa vizīte Rīgā ir Latvijas un ASV ciešo divpusējo attiecību organiska sastāvdaļa. Viņš atzinīgi izteicās par saviem apmeklējumiem Latvijas Ārlietu un Aizsardzības ministrijā, kā arī par tikšanos ar Saeimas deputātiem.

"Latvija savā virzībā uz Eiropas Savienību un NATO ir uz pareizā ceļa," teica ASV valsts sekretāra vietnieks, uzsverot, ka mūsu valsts dod arī savu ieguldījumu reģiona drošībā un ir laba ASV sadarbības partnere. D.Hamiltons pieskārās arī Latvijas un ASV attiecību vēsturei, izsakot domu, ka labākais šo attiecību pamats ir Latvijas un Amerikas tautu labās attiecības. "Uz Latviju mēs raugāmies kā uz vitālu sadarbības partneri un gribam kopīgi veidot ciešāku transatlantisko sadarbību," sacīja ASV valsts sekretāra vietnieks un piebilda, ka "mūsu tautas kopā veido vēsturi".

"Latvijas Vēstnesis": — Mūsu valstij ir divi ārpolitikas stratēģiskie mērķi — iestāties Eiropas Savienībā un NATO. Kurš no šiem mērķiem, jūsu skatījumā, ir sarežģītāks, un kurš, jūsuprāt, varētu tikt sasniegts agrāk vai vieglāk?

D.Hamiltons: — Vispirms es gribu teikt, ka abi šie Latvijas stratēģiskie mērķi ir tuvi arī ASV, jo arī mūsu valsts aktīvi seko līdzi abiem šiem procesiem. Arī ASV un Baltijas hartā ir pausts atbalsts ES paplašināšanas idejai. Tiesa, mūsu valsts attieksme pret ES un pret NATO paplašināšanu ir atšķirīga, jo ASV nav ES dalībvalsts. Taču mēs uzskatām, ka abas šīs starptautiskās organizācijas viena otru papildina, jo abām ir kopīgi mērķi. Pirms desmit gadiem, kad sabruka vecā totalitārā sistēma, jūs skaidri apliecinājāt savu vēlmi atgriezties Eiropā. Kaut nav bijis pamata ne mirkli šaubīties, ka jūs allaž esat bijuši Eiropā. Un ASV ir konsekventi atbalstījusi un atbalsta jūsu vēlēšanos iestāties abās šajās organizācijās, jo tas stiprinās Eiropas un transatlantisko drošību.

Kas attiecas uz NATO, Latvijas virzībai tiek sniegts ļoti tiešs ASV atbalsts, jo mēs esam šīs savienības dalībvalsts. Kā zināms, NATO durvis ir atvērtas, un NATO dalībvalstu vadītāju 2002. gada apspriedē mēs runāsim par jaunu valstu uzņemšanu. Runāsim par konkrētiem nosacījumiem, pēc kuriem vadoties uzņemamas jaunas NATO locekles. Mūsu mērķis ir radīt Latvijai tādus apstākļus, lai jūsu valsts drīzāk varētu kļūt gan Eiropas Savienības, gan NATO dalībvalsts.

Tādēļ mēs Latvijai palīdzam arī visai konkrētā veidā. Piemēram, strādājot ar konkrētiem dokumentiem. Viens šādas konkrētas sadarbības piemērs ir Latvijas Rīcības plāns dalībai NATO . Tas ir ļoti konkrēts un praktisks plāns, kura prasības Latvija sekmīgi pilda. ASV arī visu laiku uzmanīgi seko līdzi Latvijas aizsardzības struktūru attīstībai. Mēs atbalstām ļoti ciešas mūsu valstu attiecības Latvijas virzībā uz NATO.

ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss ( James H.Holmes ) piebilda: — Es gribu piezīmēt, ka Latvija veiksmīgi izmanto tai dotās iespējas. Mūsu valsts atbalstam, kā zināms, ir divi aspekti — politiskais un finansiālais aspekts. Un Latvija vienlīdz labi izmanto abas šīs iespējas.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!