• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemgalē mēģina kult labību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2005., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114461

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

16.08.2005., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemgalē mēģina kult labību

Tikai atsevišķos Zemgales rajonos, izmantojot bezlietus dienas, ir atsākta labības novākšana. Citviet Latvijā nedēļas nogalē labība tikpat kā nav pļauta.

Kaut parasti Zemgale ir pirmais novads, kurā sāk labības kulšanu, šogad graudaugu ražas novākšana kavējas gan vēlā pavasara, gan ieilgušo lietavu dēļ. Pirmie parasti tiek vākti ziemas mieži, pēc tam ziemas rapsis un kvieši, kā arī rudzi. Nedaudz vēlāk tiek kulti vasaras mieži, kvieši un rapsis. Līdz šim reģionā gandrīz nav sākts nokopt ziemas kviešus. Pabeigta tikai ziemas rapša novākšana.

KOMBAINS.JPG (14888 bytes)
Foto: Vitālijs Stīpnieks

Paredz sliktāku ražu

Pēc graudu pārstrādātāju prognozēm kopējā labības raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn. Ietekmi uz ražas samazinājumu atstājusi arī ziemāju nelabvēlīgā pārziemošana.
Labības raža gan lielā mērā būs atkarīga no laika apstākļiem augustā, kad labību vāks visā Latvijā. Ja tie būs labvēlīgi, arī ievāktā raža būs lielāka un Latvijai ir izredzes iegūt vienu miljonu tonnu kopievākuma. Tas ir vidējais ik gadu nepieciešamais graudu patēriņš valstī.

Vēl lietavu zaudējumus neapkopo

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) informācija liecina, ka daudzviet Latvijā lietavas ir radījušas problēmas kartupeļu audzētājiem, tāpat atsevišķās vietās laukos sākuši dīgt nenopļautie rudzi. Tomēr pagaidām lauksaimnieku pārstāvības organizācijas zemniekiem radītos zaudējumus apkopot negrasās, jo iespējamo lietavu kompensāciju jautājums nav aktualizēts un ar Zemkopības ministriju sarunas nav notikušas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!